2159 poze   26392 vizite

Taierile la pomii fructiferi

Taierea pomilor fructiferi
Taierile la semintoase (mar, par, gutui etc) pot fi facute de toamna dupa intrarea in repausul vegetativ, adica dupa caderea frunzelor.
Taierile la samburoase (cires, cais, visin, prun etc.) pot fi facute dupa data de 25 august, cu conditia sa se fi facut deja recoltatul. Astfel pentru soiurile tarzii se vor amana taierile dupa reciltat.
Epuizarea biologica a unui pom se petrece odata cu inaintarea in varsta si datorita altor factori asupra carora omul nu poate interveni, sau asupra carora a intervenit neprofesional. Astfel un pom care a rodit excesiv, timp de mai multi ani la rand va fi “epuizat din punct de vedere vegetal”.
Fructele raman mici, mladitele cresc mai putin si apare alternanta ca masura de protectie.
In astfel de situatii se impun taierile de intinerire care, in functie de severitatea lor, pot atrage scaderea productiei pe o perioada scurta, dar asigura o dezvoltare normala si revenirea productiei dupa un timp nu foarte lung. Aceste taieri pot deveni necesare chiar la un pom de 5-6 ani a carei crestere a fost lasata la voia intamplarii astfel incat o reglare a producerii de mladite noi impune acest gen de taiere la pomii mai batrani. Chiar si atunci cand coroanele s-au inaltat excesiv sau atunci cand ramificatiile de la baza coroanei au tendinta de desfrunzire ori cand gerul, furtuna, animalele au pricinuit stricaciuni crengilor, severitatea taierilor care se impun le pot cataloga drept taieri de intretinere.
Nu exista specii sau soiuri de pomi fructiferi la care tairle de intretinere sa fie contraindicate.
Taierile de intinerire se executa iarna sau la sfarsitul iernii. In cazul ciresului, visinului si piersicului, taierile de intretinere pot fi facute dupa recoltare, deoarece pentru aceste specii mai sensibile, inchiderea ranilor inainte de venirea iernii reprezinta un avantaj. Daca grindina si furtuna produc stricaciuni mari in timpul verii se recomanda taierile de intinerire aplicate imediat in lemnul de mai multi ani de la inel sau alegerea altor crengi mai putin afectate pe post de ax.
Intinerirea coroanelor ingrijite
In cazurile in care coroanele au fost formate piramidal, taierea de intinerire se efectueaza foarte usor. Acelasi lucru se poate spune si despre celelalte tipuri de coroane.
Exista doua metode de intinerire: devierea axului principal si a axelor ramificatiilor principale pe ramuri mai tinere (se taie lemnul mai vechi sau foarte vechi) si metoda clasica.
1. Metoda prin deviere: nu provoaca o reactie puternica a mladitelor tinere si se aplica mai cu seama la pomii fructiferi care fac fructe cu samburi, pentru ca metoda clasica nu este sigura in acest caz. Metoda consta in limitarea in inaltime a coroanei; prin taierea cu fierastraul va fi indepartata cam 1/3 din volumul coroanei.
Dupa alegerea unui punct de taiere pe ax, in lemn de mai multi ani, deasupra unei ramuri laterale mai tinere, se va imagina un unghi de 120 grade cu varful in punctul de taiere. Acolo unde laturile unghiului intersecteaza ramificatiile laterale se vor practica taierile (ceva mai sus sau mai jos, acolo unde exista o ramificatie laterala care sa preia axul ramificatiei).
2. Metoda clasica se foloseste mai mult in cazul pomilor fructiferi care fac fructe cu seminte. Cam 1/3 din lungimea ramificatiilor principale vor fi indepartate prin taiere cu fierastraul in unghi drept. Ramificatiile laterale aflate sub taietura se suprima prin taiere de la inel pe o lungime de aproximativ 25 cm.
In cadrul taierilor de intinerire nu ne vom limita doar la ramurile de schelet.
In cazul samantoaselor se poate taia oriunde este necesar, deci si pe ramificatii pentru ca astfel vor fi activate rezervele de muguri dorminzi si adventivi.
Intinerirea coroanelor care nu au fost niciodata taiate, care se numesc si “coroane naturale” trebuie precedata de o serie de taieri de iluminare. Pentru asta se aleg 3-4 ramificatii principale dezvoltate aproximativ la fel si ancorate bine pe ax. Toate celelalte ramificatii vor fi suprimate prin taiere de la inel ori li se va schimba functia prin deviere pe ramuri fructifere.
Odata ce aceste interventii au fost finalizate se pot incepe taierile de intinerire dupa una dintre metodele descrise mai sus. In ambele cazuri se va urmari intinerirea lemnului de fructificare. Ranile provocate in urma acestor taieri importante vor fi protejate cu chituri sau masticuri speciale pentru acest scop.
SERVICII
Scarificarea gazonului, aerarea gazonulu si fertilizarea gazonului
Gazon rulou
Gazon prin insamantare
SERA FLORI
CEL MAI IUTE ARDEI DIN LUME
SERVICII



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
phany 28 septembrie 2022  
Semnificații numerologice ale ultimei cifre din CNP
Numerologii sunt de părere că ultima cifră din codul numeric personal al unui individ reprezintă personalitatea acestuia.
1– sunt persoane echilibrate, dar foarte competitive. Nu se lasă până nu îndeplinesc sarcinile pe care le au
2– sunt persoane conflictuale, de regulă, dar trăiesc pe principiul că marile idei se nasc din disensiuni
3– sunt persoane altruiste cărora le place să îi ajute pe cei din jur
4– pui mare preț pe cultură și artă. Pentru tine un om interesant trebuie să fie în primul rând creativ și citit
5– sunt persoane greu de descoperit. Cei care nu le cunosc pot crede despre ele că sunt arogante și foarte fițoase
6– ai o fire nebunatică și o personalitate complexă. Îi surprinzi mereu pe cei din jur cu ideile tale originale
7– ai toate motivele să fii mândru de tine şi asta deoarece eşti considerat un mic geniu. Îţi place să inventezi sau să testezi lucruri noi
8– sunt persoane sceptice, dar acest lucru le ajută să aibă succes în viață. Se ghidează după principiul „nu spun hop până nu sar gardul”
9– sunt persoane cu un caracter puternic și mereu cu zâmbetul pe buze. Se încred în cei din jur și din acest motiv pot fi ușor păcălite.
Citește și: „Unde se plătește taxa de pașaport. Cea mai simplă modalitate”
TAGS:Ultima Cifra Cnp

FABULĂ GEOMETRICĂ
Pe-un zid mai vechi și cu mortar crăpat,
S-au întâlnit un cerc și un pătrat
Și-au început să-și țină TEOREME,
Ba chiar să-și facă reciproc PROBLEME.
Iar CERCUL, cam umflat și furibund,
Porni îndată să se dea ROTUND:
- Cu COLȚURI, aspru, necivilizat,
Ești POLIGONUL cel mai REGULAT,
Cam previzibil, LATURI ai egale,
La fel și UNGHIURI și DIAGONALE.
Cei care nu au creier, cu dreptate
Se spune că sunt capete pătrate,
Deși sunt membri în același club,
Al celor ce-au un creier mic în CUB.
Ești un fixist și un catâr venal,
Dar pot să scot din tine RADICAL,
Ești un redus ce debitezi prostii,
Că ai ajuns o joacă de copii !
A zis PĂTRATUL:
- Ia mai ține-ți gura,
De nu, o să te dau rapid de-a dura,
Că afișezi nemeritată fală:
Dispari urgent din RAZA-mi vizuală.
Vorbești aicea cu infatuare,
Deși întins-ai COARDA mult prea tare,
De mai vorbești și debitezi prostii,
O să te-njur și te trimit în PI,
La mă-ta, cu tupeul tău cel cras,
Ba și la tac-tu, un pârlit COMPAS.
În ARIA ta, nu ai specificat,
Se află și o RAZĂ la pătrat,
Crezi că te-nvârți, dar totu-i de prisos,
Doar amețești în cercul vicios,
Că ești bețiv cu mintea cam zurlie,
Fixat solid pe butea cu tărie,
Te dai deștept și nasul porți pe sus,
Dar ești de fapt DIAMETRAL opus.
Stând în butoiul său, vorbind alene,
Moralele le trase Diogene,
Ce din păcate, toată lumea știe,
Nu prea era un as la GEOMETRIE:
Morala 1
Cu cap pătrat și minte rătăcită,
Nu poți să intri-n cercuri de elită.
Morala 2
Un cerc, fără de școală și vulgar
Ajunge-a cincea roată de la car !
Morala 3
C-un cerc pe deget, o să dai de greu,
C-ajungi să stai în pătrățelul tău!
David Valentin
,


Salvarea pe Internet a diverselor tipuri de fişiere nu mai este de mult o noutate. Cei care îşi petrec mare parte din tip pe Internet, îşi pun pozele pe site-uri precumFlickroriPicasaşi filmele peYouTubepentru a fi văzute şi de alţii. Este deja o obişnuinţă pentru mulţi ca unul din primele lucruri pe care le fac după ce vin din vacanţă să fie punerea pe net a fotografiilor realizate cu aparatul foto digital.
Unii preferă Flickr şi plătesc pentru un cont Pro în care să-şi pună fotografiile. Alţii optează pentru Picasa, al celor de la Google sau au gusturi mai exotice şi folosesc site-uri precum Smugmug ori Webshots. Problema este căfiecare site are propriile lui reguli şi limităride upload. De exemplu, la Picasa, în cadrul site-ului nu poţi face upload decât la 5 poze odată, după ce o selectezi pe fiecare în parte. Dacă vrei să salvezi odată toate cele câteva sute poze pe care le-ai făcut în vacanţă trebuie să descarci programul cu acelaşi nume, Picasa. Flickr, pe de altă parte, are propriul lui utilitar de upload. Şi aşa mai departe.
Un program pentru (aproape) toate
Supărare mare în comuna Ştefan cel Mare, judeţul Vaslui. Sătenii sunt foc si pară pentru că aproape zilnic avioane de luptă survolează cerul de deasupra localităţii.
„Domnule, coboară atât de jos de zici că dau stâlpii de înaltă tensiune jos. Apoi urcă în piruietă până sus. Şi vacile pe câmp se sperie, câinii latră întruna”, a spus un cioban din sat. 
Şi primarul este revoltat. Acesta va trimite o adresă Ministerului Apărării, prin care va cere ca avioanele să nu mai zboare deasupra comunei.
„Ne-am săturat să tot fim chinuiţi de avioanele militare care cică efectuează antrenamente deasupra comunei noastre. Noi credem că aceşti piloţi îşi bat joc de sătenii noştri, făcând piruiete în aer sau apropiindu-se foarte mult de sol, până aproape de vârfurile stâlpilor de înaltă tensiune. Varianta cu antrenamentele pică, fiindcă dacă ar fi aşa, nu ar face acrobaţii în aer sau piruiete, de zici că a venit bâlciul. Zborurile acestora sperie animalele pe câmp, câinii latră în curţi non-stop. Ieri se adunaseră câţiva norişori de ploaie deasupra noastră şi trăgeam nădejde la o ploaie pe care o aşteptam de trei luni. Normal că de la zborul avioanelor norii s-au risipit şi nu a mai plouat. Peste tot au căzut precipitaţii, numai la noi nu! I-aş întreba pe domnii de la MAPN, de unde au atât cherosen la dispoziţie aceşti piloţi şi de ce părăduiesc banii publici pe zborurile lor în figuri. Ei nu fac antrenamente, ci figuraţie! Eu vorbesc atât în nume personal, cât şi în numele oamenilor din comună, sătui să tot audă de război şi de iminenţa izbucnirii acestuia pe teritoriul nostru. Măcar să ne scutească cu aşa zisele lor antrenamente. Poate să le facă şi în altă parte. Noi la Ştefan cel Mare ne-am săturat”, spune Mihai Moraru, primarul comunei Ştefan cel Mare, potrivit Vremea Nouă.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.