2159 poze   26464 vizite

Credinta

vizionam filmulete pentru a ne intari credinta



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 9
phany 6 aprilie 2023  
Ugur, Cemal,in excepţionala telenuvela de astă seară,in 2 serii,mai bună decît orice am văzut eu pe lume. Și nici chiar la americani,ce au realizat softul ce stă la baza acestei telenovele.Şi am servit-o cu adevăr şi dreptate. Dar sculele ,noastre,mai ales softul ,face milioane. Din gesturile lor şi comportamentul spectatorilor am simţit şi eu E catastrofală familia lui Mahir şi toţi din castel Jocurile iubirii nu au ajuns la culme..Dar vor fi supliciul meu, al tău şi tuturor ce văd,gîndesc,apreciază trăiesc totul ca ei. Pină şi eu de eram la ANAF-ul turcesc şi prindeam măcelăria o dau la fund că merită acea familia a lui Mahir,peleianul,patimă crudă ce cu aheii în furtună au stat. Harun,tatăl lui Mahir. Aisye Nehomi face găuri în bărci cu Gulsum ,Ce atent sesizează Gulsum,,,şi comentează corect. Dar pînă la urmă descoperă că toţi ştiau şi era singura proastă. Cemal zîmbete false cu copilul său Ahmet Şi terapie intensivă propune Helin,soţia lui Cemal Soacra lui Aisie trimite balsam Esat,anunță minunea lui ,,, Raci Fikret,fratele lui Mahir Zahide vine cu Mahir îi surprinde bleguţule...spune soţia lui Raci deşi nu a prins momentul cafelei cu manichiurista,prietena lui Asye,eu tot te condamn,și știi cum ?Aduci 3 beri la ciraciii mei din palat.

Asta spune o revistă,azi. Cum că femeile PSD-ite ascut lupta de clasă în Romania.
Asta-i luptă de clasă,la ele ,acum cînd abia văd începutul,în toate .Că de mai ieri numai lupta de clasă au făcut pe banii poporului,mințindu-i că ei fac administrare și mimînd alea cu jurămitele cu o mînă pe biblie.Și cu cealălată se scărchinau la baie de lumină.Să prindă cît mai repede o țîță și s-o devoreze numai pentru buzunarele lor.Da, noi cei de la PDU trebuie să-i invățăm toate lecțiile de la partid.Respectiv fluxul informațional în activitatea de politică internă și nu numai asta. Nici acum nu s-au trezit totalitariștii ,din ei,ce au făcut practic din neatenție mai nimic pentru popor și democrație. Și mai au de promis și gaura colacului,pînă vor vedea de ce tot pe ei iî alege poporul,la distrus și vînzări pe nimic.Da trebuie bunuri și la negru,că se plătesc bine.Dar nu ajunge nimic la buget.Ei au luptat să cadă legile pentru dreptatea lor,ce-i cea mai bună dintre toate. Și nici nu au vre-o răspundere.Afară de minciunile împrăștiate prin televiziuni. Dar fără să știe că poporul nu caută nimic prin televiziuni.Și banii lui sînt aruncați să mai latre cineva și să dea impresia de stat, România,imbîrligat sau nu intr-o Europa.. Trezi-ți-vă cu toții și vedeți incotro Romania și apoi văzînd că e în gunoaie. Cu toții la vot și apoi facem toți ce vrem.Că vremurile cu răsăritul au trecut în avantaj pentru ei. Numai apusul garantează pentru noi și miliardele credite restante,cu dobîndă babană.Să mai aprindem o țigare și să ne lăsăm de toate.Că practic a venit timpul la noi.Și prea multe ne întreabă de toți cei 33 ani de guvernare sinistră și nici o revistă de soi nu vrea să scrie de bine despre acestea ce le-am făcut noi,din pură intmplare.
Raportează
phany 3 aprilie 2023  
Constitutia Romaniei este legea fundamentala a statului roman care reglementeaza, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor si autoritatile publice fundamentale.

Art. 30 – Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.

(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.
Art. 31 – Dreptul la informaţie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.

(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.

(3) Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau securitatea nationala.

(4) Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.

(5) Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin lege organica.
Raportează
phany 6 februarie 2023  
Activitatea de jurnalist politic
Articol principal:Activitatea de ziarist a lui Eminescu a început în vara anului 1876, nevoit să o practice din cauza schimbărilor prilejuite de căderea guvernului conservator. Până atunci el fusese revizor școlar în județele Iași și Vaslui, funcție obținută cu sprijinul ministrului conservator al învățământului, Titu Maiorescu. Imediat după preluarea conducerii ministerului de către liberalul Chițu, Eminescu a fost demis din funcția de revizor școlar, la 3 iunie 1876, și a lucrat ca redactor la Curierul de Iași, publicație aflată atunci în proprietatea unui grup de junimiști. O parte din articolele publicate de Eminescu în Curierul de Iași au fost tipărite de Ion Scurtu în antologia sa M. Eminescu, Scrieri politice și literare ,vol. I (1905).[71] La inițiativa lui Maiorescu și Slavici, Eminescu a fost angajat în octombrie 1877 ca redactor la cotidianul Timpul, organul oficial al conservatorilor, unde a rămas în următorii șase ani.

Mihai Eminescu - Masca mortuară aflată în casa părintească din Ipotești, România
Deși a ajuns jurnalist printr-un concurs de împrejurări, Eminescu nu a practicat jurnalismul ca pe o meserie oarecare din care să-și câștige pur și simplu existența. Articolele pe care le scria au constituit o ocazie de a face cititorilor educație politică, așa cum își propusese.
„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși.[72]”
Pentru Eminescu legea supremă în politică era conservarea naționalității și întărirea statului național:
„ … toate dispozițiile câte ating viața juridică și economică a nației trebuie să rezulte înainte de toate din suprema lege a conservării naționalității și a țării, cu orice mijloc și pe orice cale, chiar dacă și mijlocul și calea n-ar fi conforme cu civilizația și umanitarismul care azi formează masca și pretextul sub care apusul se luptă cu toate civilizațiile rămase îndărăt sau eterogene.” [73]”
De aceea o politică eficientă putea fi realizată numai ținând seamă „de calitățile și defectele rasei noastre, de predispozițiile ei psihologice”. Prin atitudinea sa, Eminescu nu dorea să constrângă cetățenii de altă etnie să devină români sau să-i excludă din viața publică. Ceea ce își dorea era ca interesul național să fie dominant, nu exclusiv. „Dar ceea ce credem, întemeiați pe vorbele bătrânului Matei Basarab e că țara este, în linia întâia, elemental național și că e scris în cartea veacurilor ca acest element să determine soarta și caracterul acestui stat.” [74]
Publicistica lui Eminescu acoperă perioada Războiului de Independență, a proclamării independenței, a satisfacerii condițiilor impuse de Congresul de la Berlin pentru recunoașterea independenței și proclamarea regatului. Pe lângă aceste mari evenimente politice și sociale, el s-a ocupat în articolele sale de toate problemele societății românești din acea vreme: răscumpărarea căilor ferate, noua constituție și legea electorală, bugetul, înființarea Băncii Naționale, dările, inamovibilitatea magistraților, politica externă etc. Majoritatea articolelor scrise de Eminescu fac parte dintr-o polemică continuă dusă cu ziarele liberale și în principal cu Românul condus de C.A. Rosetti, liberalii aflându-se atunci la guvernare.
Eminescu a exprimat opinii antisemite în publicistica sa, asemenea altor poeți naționaliști europeni ai vremii sale. A fost revendicat mai târziu de Mișcarea Legionară. În privirea opiniilor sale, Raportul Elie Wiesel consemna că „[o]piniile sale despre evrei erau complexe și nu atât de excesive cum s-a afirmat uneori” și că „Eminescu nu era singurul dintre liderii culturali care își exprima opiniile antisemite în perioada dintre dobândirea independenței naționale și formarea României Mari”.[75]
Receptarea operei eminesciene
Opera poetică eminesciană a fost divizată de destinul poetului în două secțiuni, prima, cea antumă a fost publicată în timpul vieții poetului de Titu Maiorescu la editura Socec, cu puțin timp înainte ca mintea acestuia să se întunece în 1880. Cea mai mare parte a creației sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite inițial de Perpessicius pentru ediția critică, inițiată în 1939 la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea, și finalizată abia în anul 2000. Manuscrisele au rămas multă vreme nefolosite, criticii au considerat că ele conțin bruioane sau simple schițe ale operelor neterminate, din acest motiv Titu Maiorescu nici nu și-a pus problema posibilei lor editări. Criticul literar care le-a pus într-o lumină cu totul specială a fost George Călinescu, cel care își va susține doctoratul în literatură pornind de la nuvela postumă Avatarii faraonului Tla și care va recompune imaginea întregii opere în magistrala sa monografie Opera lui Mihai Eminescu, un studiu în patru volume, editat inițial la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea pentru Literatură și Artă, în perioada 1934-1936.
După schimbarea de regim politic din 1947 poezia lui Mihai Eminescu a fost grav cenzurată, în manualele școlare au pătruns doar câteva texte, printre ele poezia „Împărat și proletar", iar poezia lui a fost redusă la o suprafață foarte mică și înlocuită de poetica poeziei proletcultiste, specifică acelei epoci. Exegeza eminesciană a revenit la nivelul ei abia după 1965 prin câteva momente semnificative, trebuind menționate în acest context studiile unor eminescologi ca Ion Negoițescu, Rosa del Conte, Ioana Em. Petrescu, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Petru Creția, Ilina Gregori care s-au adăugat canonului eminescologiei interbelice, la care și-au adus contribuția mari critici sau stilisticieni literari cum ar fi Tudor Vianu, Perpessicius, Dumitru Caracostea etc.[76]
„În universul operei, proza se arată ca o densă complementaritate de idei și imagini a poeziei, pe care, în numeroase feluri, o duce mai departe și o explică. Ne întrebăm adesea cum s-ar înțelege structura roului titanic ori demonic din poezia eminesciană dacă n-ar interveni paginile cu motivări ample și coerente adânc din Geniu pustiu ori Sărmanul Dionis? Sau cum s-ar pătrunde în lupta eroului cu categoriile de spațiu și timp fără elucidările filosofice din Sărmanul Dionis? Trecerile de la o ipostază filosofică la alta, modificările în concepția despre lume și erou a poetului, raportul dintre gândul filosofic și ideea mito-poetică sau imagine se limpezesc numai luminate de proză, care oferă adesea și valori estetice de mâna întâi.”
—Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Eminescu–cultură și creație
Un moment semnificativ al contestării poetului de către un grup de critici literari consacrați, din care făceau parte Nicolae Manolescu, Ion Bogdan Lefter, Mircea Cărtărescu, un politolog - profesorul de științe politice Cristian Preda, dar și de un număr de tineri scriitori, și anume de cel care coordonase numărul, redactorul Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu, T.O.Bobe, studentul Marius Chivu, l-a constituit numărul 265 din 1998 al revistei „Dilema", care a stârnit o reacție foarte puternică a lumii culturale românești dar și a jurnaliștilor de la diverse publicații, toate aceste reacții fiind adunate de Cezar Paul-Bădescu într-o antologie intitulată „Cazul Eminescu". Acesta a selectat numai reacțiile emoționale și a trecut cu vederea pe cele avizate care veneau din partea unor eminescologi ca Ilina Gregori, Eugen Simion, Ștefan Cazimir etc.[77]
Traduceri
Primul traducător al lui Mihai Eminescu a fost scriitorul maghiar József Sándor, care a publicat în anul 1885 traducerea poeziei Atât de fragedă..., sub titlul Cseresznyefa fehér virága (Floare albă de cireș). Al doilea traducător al unei opere eminesciene a fost preotul greco-catolic Laurențiu Bran, care a publicat de asemenea traducerea în limba maghiară a unor poezii ale lui Mihai Eminescu în anul 1889.[78]
Mihai Eminescu în conștiința publică
Mihai Eminescu, considerat după moarte poetul național al României, a rămas în conștiința publică prin scrierile publicate antum și postum, prin adaptarea operei sale în teatru, muzică și film sau prin omagierea în numismatică și filatelie.
Numeroase mituri sau teorii ale conspirației au fost propagate despre viața și moarte lui Eminescu. Printre ele se numără teoria asasinării sale de către agenți ai Austro-Ungariei cu ajutorul prietenului și colaboratorului său, Titu Maiorescu.[24][25]
În muzică
Vezi și: Listă de compoziții pe versurile lui Mihai Eminescu.
Teatru și film
Eminescu, Veronica, Creangă. Film de Octav Minar, 1914, casa de filme Pathé, imaginea: Victor de Bon. Loc de depozitare actual: Arhiva Națională de Filme. Durata 23'. Prima parte: docu-dramă, a doua parte: poem cinematografic, cu poeme recitate pe imagini exotice (Italia, Egipt).
Geniu sublim (Eminescu), scenariu de film, scris în 1966 de scriitorul Cristian Petru Bălan și achiziționat oficial de Centrul Cinematografic București, secția scenarii film, în 1967. După emigrarea autorului în America, scenariul a fost publicat în 1996, la editura Western Publishing din Chicago, câteva exemplare existând și în România (Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară din București ș.a.).
În anul 1986, revenit în RSS Moldovenească, regizorul Emil Loteanu a regizat filmul artistic de televiziune Luceafărul, despre viața și creația poetului Mihai Eminescu.
Filatelie
• Serviciile poștale din Republica Populară Romînă au emis în 1958 o serie filatelică pe care erau gravate portrete ale diferitelor personalități, între care Mihai Eminescu, reprezentat pe o marcă poștală cu valoarea nominală de 55 de bani. (Era una dintre cele mai curente mărci poștale în epocă, fiind folosită pentru francarea unei scrisori simple). Machetele acestei serii de mărci poștale au fost realizate de gravorul Șerban Zainea.
• Serviciile poștale din Republica Moldova au pus în circulație, în 1996 o marcă poștală, pe care este gravat portretul lui Mihai Eminescu; marca poștală are valoarea nominală de 0,10 lei moldovenești. Totodată a fost emisă și colița nr. 9, care are reprezentat arborele genealogic al lui Eminescu; valoarea nominală a coliței este de 1,40 lei moldovenești.
• În 1999 serviciile poștale din Republica Moldova au emis o marcă poștală care reprezintă Medalia „Mihai Eminescu”, cu valoarea nominală de 90 de bani moldovenești.
• Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, în anul 2000 a fost emisă, de către serviciile poștale ale Republicii Moldova, colița nr. 21: Mihai Eminescu – 150 de ani de
Numismatică și notafilie
Banca Națională a României a pus în circulație mai multe emisiuni de bancnote, pe care a fost ilustrat portretul lui Mihai Eminescu:
1. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1991;
2. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1993;
3. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1998;
4. bancnota cu valoare nominală de 500 de lei (RON), în 2005.
Totodată, chipul lui Eminescu apare pe monede emise de Uniunea Sovietică (din care făcea parte atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească), Republica Moldova și de România. Acestea sunt:
• O monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 1 rublă, emisă de Uniunea Sovietică, în 1989, a fost gravat chipul lui Mihai Eminescu.[79][80] Moneda, pusă în circulație pe 26 decembrie 1989, pentru a celebra centenarul Eminescu, a fost bătută la monetăria din Leningrad (azi: Sankt Petersburg), cu un tiraj de 2 milioane de exemplare, dintre care 500 de exemplare de calitate proof sau BU. De remarcat că prenumele poetului este scris Mihail și nu Mihai, variantă recunoscută de către eminescologi.[80]
• O monedă de argint, de calitate proof, care are gravată efigia lui Mihai Eminescu, emisă în anul 2000 de Banca Națională a Moldovei.
• La 8 ianuarie 2016 Banca Națională a României, pentru a sărbători 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, a pus în circulație, în atenția colecționarilor, o monedă de argint cu titlul de 999‰, având valoarea nominală de 10 lei. Moneda este rotundă, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, având cantul zimțat. Întreaga emisiune de 200 de exemplare este de calitate proof.[81]

Clădiri
Pe meleagurile copilăriei lui Mihai Eminescu, în satul Ipotești, județul Botoșani, se află singura biserică din Europa închinată unui scriitor. A fost ridicată de Nicolae Iorga în memoria lui Eminescu și are o pictură ieșită din comun.[82][83]
Portrete
În urma lui Mihai Eminescu au rămas patru portrete fotografice. Primul, realizat la Viena în 1869, cel mai cunoscut și pe baza căruia s-a construit și mitul geniului, se pare că e un portret neretușat al unui fotograf austriac. Conform altei versiuni, acest portret ar fi fost realizat în anul 1869 în Piața Sf. Wenceslas din Praga, atunci când Eminescu avea 19 ani, de către fotograful ceh Jan Tomáš.[84]
Mai sunt alte trei portrete retușate, unul din 1878, realizat de Frantz Dushek la București, unul din 1884-1885, realizat de Nestor Heck la Iași, altul cu
Raportează
phany 5 februarie 2023  
Conform juristului amrican Lee Hamilton, un politician adevărat trebuie să fie un bun comunicator. Să știe că nu este instalat pe viață în scaunele comode din parlament, trebuie să renunţe, măcar strategic, dar dacă se poate şi sincer, la ideea că are întotdeauna dreptate, trebuie să dispună şi de o bună condiţie fizică, de un rezervor energetic bine garnisit, să fie onest, credibil și să aibă o motivație profesională au
xtrem de înaintată, s-au exercitat presiuni fizice şi morale deosebite, fiind supuși unui regim de exterminare, regim ce a făcut ca după șase ani de detenție, starea de sănătate a lui Iuliu Maniu să se deterioreze foarte grav și el să se stingă din viață la 5 februarie 1953. Conform mărturiilor celor cu care era în celulă, Iuliu Maniu a fost lucid până în ultimul moment al vieții sale, iar ultimele sale cuvinte ar fi fost: „Mergeți şi vestiți tuturor cauza noastră”. După ce a murit, trupul său a fost luat și aruncat într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.


Activitatea de jurnalist politic
Articol principal: Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu.
Activitatea de ziarist a lui Eminescu a început în vara anului 1876, nevoit să o practice din cauza schimbărilor prilejuite de căderea guvernului conservator. Până atunci el fusese revizor școlar în județele Iași și Vaslui, funcție obținută cu sprijinul ministrului conservator al învățământului, Titu Maiorescu. Imediat după preluarea conducerii ministerului de către liberalul Chițu, Eminescu a fost demis din funcția de revizor școlar, la 3 iunie 1876, și a lucrat ca redactor la Curierul de Iași, publicație aflată atunci în proprietatea unui grup de junimiști. O parte din articolele publicate de Eminescu în Curierul de Iași au fost tipărite de Ion Scurtu în antologia sa M. Eminescu, Scrieri politice și literare ,vol. I (1905).[71] La inițiativa lui Maiorescu și Slavici, Eminescu a fost angajat în octombrie 1877 ca redactor la cotidianul Timpul, organul oficial al conservatorilor, unde a rămas în următorii șase ani.

Mihai Eminescu - Masca mortuară aflată în casa părintească din Ipotești, România
Deși a ajuns jurnalist printr-un concurs de împrejurări, Eminescu nu a practicat jurnalismul ca pe o meserie oarecare din care să-și câștige pur și simplu existența. Articolele pe care le scria au constituit o ocazie de a face cititorilor educație politică, așa cum își propusese.
„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși.[72]”
Pentru Eminescu legea supremă în politică era conservarea naționalității și întărirea statului național:
„ … toate dispozițiile câte ating viața juridică și economică a nației trebuie să rezulte înainte de toate din suprema lege a conservării naționalității și a țării, cu orice mijloc și pe orice cale, chiar dacă și mijlocul și calea n-ar fi conforme cu civilizația și umanitarismul care azi formează masca și pretextul sub care apusul se luptă cu toate civilizațiile rămase îndărăt sau eterogene.” [73]”
De aceea o politică eficientă putea fi realizată numai ținând seamă „de calitățile și defectele rasei noastre, de predispozițiile ei psihologice”. Prin atitudinea sa, Eminescu nu dorea să constrângă cetățenii de altă etnie să devină români sau să-i excludă din viața publică. Ceea ce își dorea era ca interesul național să fie dominant, nu exclusiv. „Dar ceea ce credem, întemeiați pe vorbele bătrânului Matei Basarab e că țara este, în linia întâia, elemental național și că e scris în cartea veacurilor ca acest element să determine soarta și caracterul acestui stat.” [74]
Publicistica lui Eminescu acoperă perioada Războiului de Independență, a proclamării independenței, a satisfacerii condițiilor impuse de Congresul de la Berlin pentru recunoașterea independenței și proclamarea regatului. Pe lângă aceste mari evenimente politice și sociale, el s-a ocupat în articolele sale de toate problemele societății românești din acea vreme: răscumpărarea căilor ferate, noua constituție și legea electorală, bugetul, înființarea Băncii Naționale, dările, inamovibilitatea magistraților, politica externă etc. Majoritatea articolelor scrise de Eminescu fac parte dintr-o polemică continuă dusă cu ziarele liberale și în principal cu Românul condus de C.A. Rosetti, liberalii aflându-se atunci la guvernare.
Eminescu a exprimat opinii antisemite în publicistica sa, asemenea altor poeți naționaliști europeni ai vremii sale. A fost revendicat mai târziu de Mișcarea Legionară. În privirea opiniilor sale, Raportul Elie Wiesel consemna că „[o]piniile sale despre evrei erau complexe și nu atât de excesive cum s-a afirmat uneori” și că „Eminescu nu era singurul dintre liderii culturali care își exprima opiniile antisemite în perioada dintre dobândirea independenței naționale și formarea României Mari”.[75]
Receptarea operei eminesciene
Opera poetică eminesciană a fost divizată de destinul poetului în două secțiuni, prima, cea antumă a fost publicată în timpul vieții poetului de Titu Maiorescu la editura Socec, cu puțin timp înainte ca mintea acestuia să se întunece în 1880. Cea mai mare parte a creației sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite inițial de Perpessicius pentru ediția critică, inițiată în 1939 la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea, și finalizată abia în anul 2000. Manuscrisele au rămas multă vreme nefolosite, criticii au considerat că ele conțin bruioane sau simple schițe ale operelor neterminate, din acest motiv Titu Maiorescu nici nu și-a pus problema posibilei lor editări. Criticul literar care le-a pus într-o lumină cu totul specială a fost George Călinescu, cel care își va susține doctoratul în literatură pornind de la nuvela postumă Avatarii faraonului Tla și care va recompune imaginea întregii opere în magistrala sa monografie Opera lui Mihai Eminescu, un studiu în patru volume, editat inițial la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea pentru Literatură și Artă, în perioada 1934-1936.
După schimbarea de regim politic din 1947 poezia lui Mihai Eminescu a fost grav cenzurată, în manualele școlare au pătruns doar câteva texte, printre ele poezia „Împărat și proletar", iar poezia lui a fost redusă la o suprafață foarte mică și înlocuită de poetica poeziei proletcultiste, specifică acelei epoci. Exegeza eminesciană a revenit la nivelul ei abia după 1965 prin câteva momente semnificative, trebuind menționate în acest context studiile unor eminescologi ca Ion Negoițescu, Rosa del Conte, Ioana Em. Petrescu, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Petru Creția, Ilina Gregori care s-au adăugat canonului eminescologiei interbelice, la care și-au adus contribuția mari critici sau stilisticieni literari cum ar fi Tudor Vianu, Perpessicius, Dumitru Caracostea etc.[76]
„În universul operei, proza se arată ca o densă complementaritate de idei și imagini a poeziei, pe care, în numeroase feluri, o duce mai departe și o explică. Ne întrebăm adesea cum s-ar înțelege structura roului titanic ori demonic din poezia eminesciană dacă n-ar interveni paginile cu motivări ample și coerente adânc din Geniu pustiu ori Sărmanul Dionis? Sau cum s-ar pătrunde în lupta eroului cu categoriile de spațiu și timp fără elucidările filosofice din Sărmanul Dionis? Trecerile de la o ipostază filosofică la alta, modificările în concepția despre lume și erou a poetului, raportul dintre gândul filosofic și ideea mito-poetică sau imagine se limpezesc numai luminate de proză, care oferă adesea și valori estetice de mâna întâi.”
—Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Eminescu–cultură și creație
Un moment semnificativ al contestării poetului de către un grup de critici literari consacrați, din care făceau parte Nicolae Manolescu, Ion Bogdan Lefter, Mircea Cărtărescu, un politolog - profesorul de științe politice Cristian Preda, dar și de un număr de tineri scriitori, și anume de cel care coordonase numărul, redactorul Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu, T.O.Bobe, studentul Marius Chivu, l-a constituit numărul 265 din 1998 al revistei „Dilema", care a stârnit o reacție foarte puternică a lumii culturale românești dar și a jurnaliștilor de la diverse publicații, toate aceste reacții fiind adunate de Cezar Paul-Bădescu într-o antologie intitulată „Cazul Eminescu". Acesta a selectat numai reacțiile emoționale și a trecut cu vederea pe cele avizate care veneau din partea unor eminescologi ca Ilina Gregori, Eugen Simion, Ștefan Cazimir etc.[77]
Traduceri
Primul traducător al lui Mihai Eminescu a fost scriitorul maghiar József Sándor, care a publicat în anul 1885 traducerea poeziei Atât de fragedă..., sub titlul Cseresznyefa fehér virága (Floare albă de cireș). Al doilea traducător al unei opere eminesciene a fost preotul greco-catolic Laurențiu Bran, care a publicat de asemenea traducerea în limba maghiară a unor poezii ale lui Mihai Eminescu în anul 1889.[78]
Mihai Eminescu în conștiința publică
Mihai Eminescu, considerat după moarte poetul național al României, a rămas în conștiința publică prin scrierile publicate antum și postum, prin adaptarea operei sale în teatru, muzică și film sau prin omagierea în numismatică și filatelie.
Numeroase mituri sau teorii ale conspirației au fost propagate despre viața și moarte lui Eminescu. Printre ele se numără teoria asasinării sale de către agenți ai Austro-Ungariei cu ajutorul prietenului și colaboratorului său, Titu Maiorescu.[24][25]
În muzică
Vezi și: Listă de compoziții pe versurile lui Mihai Eminescu.
Teatru și film
Eminescu, Veronica, Creangă. Film de Octav Minar, 1914, casa de filme Pathé, imaginea: Victor de Bon. Loc de depozitare actual: Arhiva Națională de Filme. Durata 23'. Prima parte: docu-dramă, a doua parte: poem cinematografic, cu poeme recitate pe imagini exotice (Italia, Egipt).
Geniu sublim (Eminescu), scenariu de film, scris în 1966 de scriitorul Cristian Petru Bălan și achiziționat oficial de Centrul Cinematografic București, secția scenarii film, în 1967. După emigrarea autorului în America, scenariul a fost publicat în 1996, la editura Western Publishing din Chicago, câteva exemplare existând și în România (Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară din București ș.a.).
În anul 1986, revenit în RSS Moldovenească, regizorul Emil Loteanu a regizat filmul artistic de televiziune Luceafărul, despre viața și creația poetului Mihai Eminescu.
Filatelie
• Serviciile poștale din Republica Populară Romînă au emis în 1958 o serie filatelică pe care erau gravate portrete ale diferitelor personalități, între care Mihai Eminescu, reprezentat pe o marcă poștală cu valoarea nominală de 55 de bani. (Era una dintre cele mai curente mărci poștale în epocă, fiind folosită pentru francarea unei scrisori simple). Machetele acestei serii de mărci poștale au fost realizate de gravorul Șerban Zainea.
• Serviciile poștale din Republica Moldova au pus în circulație, în 1996 o marcă poștală, pe care este gravat portretul lui Mihai Eminescu; marca poștală are valoarea nominală de 0,10 lei moldovenești. Totodată a fost emisă și colița nr. 9, care are reprezentat arborele genealogic al lui Eminescu; valoarea nominală a coliței este de 1,40 lei moldovenești.
• În 1999 serviciile poștale din Republica Moldova au emis o marcă poștală care reprezintă Medalia „Mihai Eminescu”, cu valoarea nominală de 90 de bani moldovenești.
• Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, în anul 2000 a fost emisă, de către serviciile poștale ale Republicii Moldova, colița nr. 21: Mihai Eminescu – 150 de ani de la naștere.

Marcă din Republica Socialistă România (1950)
 

Marcă poștală românească (1958)
 

Marcă din Republica Socialistă România (1989)
 

Marcă poștală din Republica Moldova (1996)
 

Mărci poștale românești (2000)
 

Marcă poștală românească înfățișându-i pe Mihai Eminescu și Veronica Micle (2020)
Numismatică și notafilie
Banca Națională a României a pus în circulație mai multe emisiuni de bancnote, pe care a fost ilustrat portretul lui Mihai Eminescu:
1. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1991;
2. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1993;
3. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1998;
4. bancnota cu valoare nominală de 500 de lei (RON), în 2005.
Totodată, chipul lui Eminescu apare pe monede emise de Uniunea Sovietică (din care făcea parte atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească), Republica Moldova și de România. Acestea sunt:
• O monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 1 rublă, emisă de Uniunea Sovietică, în 1989, a fost gravat chipul lui Mihai Eminescu.[79][80] Moneda, pusă în circulație pe 26 decembrie 1989, pentru a celebra centenarul Eminescu, a fost bătută la monetăria din Leningrad (azi: Sankt Petersburg), cu un tiraj de 2 milioane de exemplare, dintre care 500 de exemplare de calitate proof sau BU. De remarcat că prenumele poetului este scris Mihail și nu Mihai, variantă recunoscută de către eminescologi.[80]
• O monedă de argint, de calitate proof, care are gravată efigia lui Mihai Eminescu, emisă în anul 2000 de Banca Națională a Moldovei.
• La 8 ianuarie 2016 Banca Națională a României, pentru a sărbători 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, a pus în circulație, în atenția colecționarilor, o monedă de argint cu titlul de 999‰, având valoarea nominală de 10 lei. Moneda este rotundă, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, având cantul zimțat. Întreaga emisiune de 200 de exemplare este de calitate proof.[81]

Bancnotă cu valoarea nominală de 1.000 ROL, emisă în 1998 (avers)
 

Portretul lui Mihai Eminescu pe o bancnotă cu valoarea nominală de 500 de RON, emisă de Banca Națională a României în 2005 (avers)
 

Monedă cu valoarea nominală de 1 rublă, emisă de URSS (1989), pentru a celebra centenarul Eminescu[79] (revers).
Clădiri
Pe meleagurile copilăriei lui Mihai Eminescu, în satul Ipotești, județul Botoșani, se află singura biserică din Europa închinată unui scriitor. A fost ridicată de Nicolae Iorga în memoria lui Eminescu și are o pictură ieșită din comun.[82][83]
Portrete
În urma lui Mihai Eminescu au rămas patru portrete fotografice. Primul, realizat la Viena în 1869, cel mai cunoscut și pe baza căruia s-a construit și mitul geniului, se pare că e un portret neretușat al unui fotograf austriac. Conform altei versiuni, acest portret ar fi fost realizat în anul 1869 în Piața Sf. Wenceslas din Praga, atunci când Eminescu avea 19 ani, de către fotograful ceh Jan Tomáš.[84]
Mai sunt alte trei portrete retușate, unul din 1878, realizat de Frantz Dushek la București, unul din 1884-1885, realizat de Nestor Heck la Iași, altul cu Eminescu, de Jean Bielig, realizat in 1887, și după acesta s-a făcut o litografie de către Th. Mayerhofer. Se pare că pe acesta din urmă l-a rupt Titu Maiorescu atunci când i-a fost arătat.[85]

1869
 

1878
 

1885
 

1887
Sculpturi ale poetului

Bustul lui Mihai Eminescu din Suceava. Pe soclu, un altorelief din bronz cu chipul scriitorului Teodor V. Ștefanelli
 

Bustul lui Mihai Eminescu din Suceava. Pe soclu, un altorelief în bronz cu chipul poetului Vasile Bumbac
 

Statuia lui Mihai Eminescu din Iași
 

Bustul lui Mihai Eminescu de lângă Teiul lui Eminescu, Iași. Operă de Ion Mateescu.
 

Placă comemorativă a lui Mihai Eminescu în Cernăuți
 

Statuia lui Mihai Eminescu din Chișinău
 

Bustul lui Mihai Eminescu în Rotonda scriitorilor din București
 

Statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român, București
 

Răspunde  

phany 11 noiembrie 2022  
Așa cum scrie în biblie, Dumnezeu a creat ingerii,ca si pe oameni,fapturi inteligente,capabile sa facă alegeri.Satana a fost creat de Dumnezeu ca un heruvim ocrotitor ,dar inima i s-a ingamfat și a dorit să fie ca Dumnezeu.Aceasta a fost și momeala cu care a prins satana pe om în plasa sa (Geneza 3).Domnul Iisus Hristos spune ca Satana este tatăl minciunilor,sau cel ce a creat minciuna.Din Iuda 1.6 vedem ca ingerii rai nu au fost creati așa,ci au căzut prin alegerea lor.Matei 25.41.Dumnezeu va zice celor de la stânga lui.Duceti-va de la Mine,blestematilor,in focul cel veșnic,care a fost pregătit Diavolului și ingerilor lui.Dumnezeu a creat pe om după chipul și asemanarea Sa,Omul traia calauzit de Duhul Sfant și cu toate ca avea libertatea de a alege.el nu cunostea binele și raul. Fiind in grădina Edenului omul nu avea alta interdictie decât sa nu mănânce din pomul cunoasterii binelui și a raului.Dumnezeu cunostea firea pacatoasa a omului și știa ca din moment ce va cunoaște binele și raul,firea lui il va împinge sa aleaga raul,mai degrabă decât binele, Din acest motiv Dumnezeu a hotărât ca din moment ce va cunoaște binele și raul omul sa nu mai poată trai veșnic,ca nu cumva și raul sa rămână veșnic. Dumnezeu cunostea binele și raul,dar în sfintenia și neprihanirea Lui,niciodata nu s-a lăsat controlat de rău și El nu poate fi ispitit măcar sa facă rău. Satana nu a înșelat pe Eva cu privire la cunoasterea binelui și a raului.Atunci li s-au deshis ochii la amândoi,au cunoscut ca erau goi,au cust împreuna frunze de smochin și și-au făcut sorturi din ele . Dumneze a spus atunci ca omul a ajuns ca unul din Ei,cunoscand binele și raul.Prin neascultare omul a ajuns sa cunoască binele și raul.Prin înșelăciune ,diavolul l-a departat pe om de Dumnezeu și l-a făcut robul sau.Domnul Dumnezeu a zis,,iata ca omul a ajuns ca unul din Noi,cunoscand binele și raul...Sa-l impiedicam acum sa nu cumva să-și întindă mana sa ia și din pomul vieții,sa mănânce din el și sa trăiască în veci.Spiritul omului a murit chiar în ziua când a mâncat din pomul cunoasterii binelui și a raului,desi ramase în viața fizic. Omul a pierdut Duhul lui Dumnezeu,a pierdut accesul la pomul vieții și relația cu Dumnezeu.
Geneza
26. Şi a zis Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”
29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
Deci Dumnezeu a spus “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră”. De ce „a noastra”? Cati erau de fapt? De ce intercaleaza singularul cu pluralul? Apoi, dupa chipul sau l-a facut pe barbat si pe femeie (punctul 27). Si le-a spus “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi”. Deci “cresteti si va inmultiti”… Cum? Care era metoda “inmultirii” pe atunci, fiindca din Capitolul 3 reiese ca “metoda” actuala practicata de noi in mod natural nu este pe placul Domnului. Bun. Sa zicem ca pana aici am inteles. Dar la Capitolul 2, care in mod logic este dupa Capitolul 1, cronologic vorbind, am gasit:
Cap.2

15. Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească.
16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: “Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,
17. Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!
18. Şi a zis Domnul Dumnezeu: “Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”.
19. Şi Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului, le-a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; aşa ca toate fiinţele vii să se numească precum le va numi Adam.
20. Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui.
21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.
23. Şi a zis Adam: “Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
24. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.
25. Adam şi femeia lui erau amândoi goi şi nu se ruşinau.
Deci cand a fost facuta femeia? In Capitolul 1 sau 2? Sau cel care a scris a omis unele amanunte si revine in mai multe capitole asupra aceluiasi subiect? Bun. Sa zicem ca aceste doua capitole se pot contopi intr-unul singur. Insa de la capitolul 3 incolo lucrurile se complica. Adam si femeia nu aveau voie sa manance din pomul cunoasterii. Si ma intreb de ce. Daca nu aveau voie de ce l-a mai pus Dumnezeu acolo si nu l-a ascuns undeva? Ca sa lase loc liberului arbitru, sa-i puna la incercare? Putin probabil. Curios ca pana aici Atotstiutorul “nu stia” ca ei vor manca din acel rod. Sau de fapt chiar el le-a intins cursa pentru a avea un motiv de pedeapsa? Fiindca, in Capitolul 3 se spune:

5. Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul”.
6. De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el.
7. Atunci li s-au deschis ochii la amândoi şi au cunoscut că erau goi, şi au cusut frunze de smochin şi şi-au făcut acoperăminte.
8. Iar când au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, în răcoarea serii, s-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii raiului.

16. Iar femeii i-a zis: “Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni”.
17. Iar lui Adam i-a zis: “Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: “Să nu mănânci”, blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”.
20. Şi a pus Adam femeii sale numele Eva, adică viaţă, pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii.
21. Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat.
22. Şi a zis Domnul Dumnezeu: “Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele şi răul. Şi acum nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia roade din pomul vieţii, să mănânce şi să trăiască în veci!…”
23. De aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din grădina cea din Eden, ca să lucreze pământul, din care fusese luat.
Ce inteleg eu de aici: 5. “Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el”… Deci stie, dar il lasa acolo. Probabil ca momeala, fiindca la punctul 6 femeia a mancat din fructul cunoasterii si i-a dat si barbatului. Deci ea a impartit cu barbatul, nu a tinut doar pentru ea. Ceea ce l-a suparat rau pe Dumnezeu, dupa cum se exprima el la punctul 16. Iar pentru ca Adam a acceptat, a fost pedepsit prin munca. Bun. Dar din capitolul 4 lucrurile devin tot mai incurcate pentru o gandire logica:
1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: “Am dobândit om de la Dumnezeu”.
2. Apoi a mai născut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost păstor de oi, iar Cain lucrător de pământ.
3. Dar după un timp, Cain a adus jertfă lui Dumnezeu din roadele pământului.
4. Şi a adus şi Abel din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor. Şi a căutat Domnul spre Abel şi spre darurile lui,
5. Iar spre Cain şi spre darurile lui n-a căutat. Şi s-a întristat Cain tare şi faţa lui era posomorâtă.
6. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: “Pentru ce te-ai întristat şi pentru ce s-a posomorât fata ta?
7. Când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!”
8. După aceea Cain a zis către Abel, fratele său: “Să ieşim la câmp!” Iar când erau ei în câmpie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele său, şi l-a omorât.

16. Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden.
17. După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh.
18. Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh.
19. Lameh şi-a luat două femei: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Sela.
20. Ada a născut pe Iabal; acesta a fost tatăl celor ce trăiesc în corturi, la turme.



“Dacă e să rezumăm în două cuvinte toate atributele de mai sus, am putea spune că un adevărat om politic nu trebuie să aibă decît două calităţi, necesare, de altfel, în orice meserie: bunătatea şi inteligenţa”, afirmă Andrei Pleș
Raportează
phany 5 februarie 2023  
Activitatea de jurnalist politic
Articol principal: Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu.
Activitatea de ziarist a lui Eminescu a început în vara anului 1876, nevoit să o practice din cauza schimbărilor prilejuite de căderea guvernului conservator. Până atunci el fusese revizor școlar în județele Iași și Vaslui, funcție obținută cu sprijinul ministrului conservator al învățământului, Titu Maiorescu. Imediat după preluarea conducerii ministerului de către liberalul Chițu, Eminescu a fost demis din funcția de revizor școlar, la 3 iunie 1876, și a lucrat ca redactor la Curierul de Iași, publicație aflată atunci în proprietatea unui grup de junimiști. O parte din articolele publicate de Eminescu în Curierul de Iași au fost tipărite de Ion Scurtu în antologia sa M. Eminescu, Scrieri politice și literare ,vol. I (1905).[71] La inițiativa lui Maiorescu și Slavici, Eminescu a fost angajat în octombrie 1877 ca redactor la cotidianul Timpul, organul oficial al conservatorilor, unde a rămas în următorii șase ani.

Mihai Eminescu - Masca mortuară aflată în casa părintească din Ipotești, România
Deși a ajuns jurnalist printr-un concurs de împrejurări, Eminescu nu a practicat jurnalismul ca pe o meserie oarecare din care să-și câștige pur și simplu existența. Articolele pe care le scria au constituit o ocazie de a face cititorilor educație politică, așa cum își propusese.
„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși.[72]”
Pentru Eminescu legea supremă în politică era conservarea naționalității și întărirea statului național:
„ … toate dispozițiile câte ating viața juridică și economică a nației trebuie să rezulte înainte de toate din suprema lege a conservării naționalității și a țării, cu orice mijloc și pe orice cale, chiar dacă și mijlocul și calea n-ar fi conforme cu civilizația și umanitarismul care azi formează masca și pretextul sub care apusul se luptă cu toate civilizațiile rămase îndărăt sau eterogene.” [73]”
De aceea o politică eficientă putea fi realizată numai ținând seamă „de calitățile și defectele rasei noastre, de predispozițiile ei psihologice”. Prin atitudinea sa, Eminescu nu dorea să constrângă cetățenii de altă etnie să devină români sau să-i excludă din viața publică. Ceea ce își dorea era ca interesul național să fie dominant, nu exclusiv. „Dar ceea ce credem, întemeiați pe vorbele bătrânului Matei Basarab e că țara este, în linia întâia, elemental național și că e scris în cartea veacurilor ca acest element să determine soarta și caracterul acestui stat.” [74]
Publicistica lui Eminescu acoperă perioada Războiului de Independență, a proclamării independenței, a satisfacerii condițiilor impuse de Congresul de la Berlin pentru recunoașterea independenței și proclamarea regatului. Pe lângă aceste mari evenimente politice și sociale, el s-a ocupat în articolele sale de toate problemele societății românești din acea vreme: răscumpărarea căilor ferate, noua constituție și legea electorală, bugetul, înființarea Băncii Naționale, dările, inamovibilitatea magistraților, politica externă etc. Majoritatea articolelor scrise de Eminescu fac parte dintr-o polemică continuă dusă cu ziarele liberale și în principal cu Românul condus de C.A. Rosetti, liberalii aflându-se atunci la guvernare.
Eminescu a exprimat opinii antisemite în publicistica sa, asemenea altor poeți naționaliști europeni ai vremii sale. A fost revendicat mai târziu de Mișcarea Legionară. În privirea opiniilor sale, Raportul Elie Wiesel consemna că „[o]piniile sale despre evrei erau complexe și nu atât de excesive cum s-a afirmat uneori” și că „Eminescu nu era singurul dintre liderii culturali care își exprima opiniile antisemite în perioada dintre dobândirea independenței naționale și formarea României Mari”.[75]
Receptarea operei eminesciene
Opera poetică eminesciană a fost divizată de destinul poetului în două secțiuni, prima, cea antumă a fost publicată în timpul vieții poetului de Titu Maiorescu la editura Socec, cu puțin timp înainte ca mintea acestuia să se întunece în 1880. Cea mai mare parte a creației sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite inițial de Perpessicius pentru ediția critică, inițiată în 1939 la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea, și finalizată abia în anul 2000. Manuscrisele au rămas multă vreme nefolosite, criticii au considerat că ele conțin bruioane sau simple schițe ale operelor neterminate, din acest motiv Titu Maiorescu nici nu și-a pus problema posibilei lor editări. Criticul literar care le-a pus într-o lumină cu totul specială a fost George Călinescu, cel care își va susține doctoratul în literatură pornind de la nuvela postumă Avatarii faraonului Tla și care va recompune imaginea întregii opere în magistrala sa monografie Opera lui Mihai Eminescu, un studiu în patru volume, editat inițial la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea pentru Literatură și Artă, în perioada 1934-1936.
După schimbarea de regim politic din 1947 poezia lui Mihai Eminescu a fost grav cenzurată, în manualele școlare au pătruns doar câteva texte, printre ele poezia „Împărat și proletar", iar poezia lui a fost redusă la o suprafață foarte mică și înlocuită de poetica poeziei proletcultiste, specifică acelei epoci. Exegeza eminesciană a revenit la nivelul ei abia după 1965 prin câteva momente semnificative, trebuind menționate în acest context studiile unor eminescologi ca Ion Negoițescu, Rosa del Conte, Ioana Em. Petrescu, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Petru Creția, Ilina Gregori care s-au adăugat canonului eminescologiei interbelice, la care și-au adus contribuția mari critici sau stilisticieni literari cum ar fi Tudor Vianu, Perpessicius, Dumitru Caracostea etc.[76]
„În universul operei, proza se arată ca o densă complementaritate de idei și imagini a poeziei, pe care, în numeroase feluri, o duce mai departe și o explică. Ne întrebăm adesea cum s-ar înțelege structura roului titanic ori demonic din poezia eminesciană dacă n-ar interveni paginile cu motivări ample și coerente adânc din Geniu pustiu ori Sărmanul Dionis? Sau cum s-ar pătrunde în lupta eroului cu categoriile de spațiu și timp fără elucidările filosofice din Sărmanul Dionis? Trecerile de la o ipostază filosofică la alta, modificările în concepția despre lume și erou a poetului, raportul dintre gândul filosofic și ideea mito-poetică sau imagine se limpezesc numai luminate de proză, care oferă adesea și valori estetice de mâna întâi.”
—Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Eminescu–cultură și creație
Un moment semnificativ al contestării poetului de către un grup de critici literari consacrați, din care făceau parte Nicolae Manolescu, Ion Bogdan Lefter, Mircea Cărtărescu, un politolog - profesorul de științe politice Cristian Preda, dar și de un număr de tineri scriitori, și anume de cel care coordonase numărul, redactorul Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu, T.O.Bobe, studentul Marius Chivu, l-a constituit numărul 265 din 1998 al revistei „Dilema", care a stârnit o reacție foarte puternică a lumii culturale românești dar și a jurnaliștilor de la diverse publicații, toate aceste reacții fiind adunate de Cezar Paul-Bădescu într-o antologie intitulată „Cazul Eminescu". Acesta a selectat numai reacțiile emoționale și a trecut cu vederea pe cele avizate care veneau din partea unor eminescologi ca Ilina Gregori, Eugen Simion, Ștefan Cazimir etc.[77]
Traduceri
Primul traducător al lui Mihai Eminescu a fost scriitorul maghiar József Sándor, care a publicat în anul 1885 traducerea poeziei Atât de fragedă..., sub titlul Cseresznyefa fehér virága (Floare albă de cireș). Al doilea traducător al unei opere eminesciene a fost preotul greco-catolic Laurențiu Bran, care a publicat de asemenea traducerea în limba maghiară a unor poezii ale lui Mihai Eminescu în anul 1889.[78]
Mihai Eminescu în conștiința publică
Mihai Eminescu, considerat după moarte poetul național al României, a rămas în conștiința publică prin scrierile publicate antum și postum, prin adaptarea operei sale în teatru, muzică și film sau prin omagierea în numismatică și filatelie.
Numeroase mituri sau teorii ale conspirației au fost propagate despre viața și moarte lui Eminescu. Printre ele se numără teoria asasinării sale de către agenți ai Austro-Ungariei cu ajutorul prietenului și colaboratorului său, Titu Maiorescu.[24][25]
În muzică
Vezi și: Listă de compoziții pe versurile lui Mihai Eminescu.
Teatru și film
Eminescu, Veronica, Creangă. Film de Octav Minar, 1914, casa de filme Pathé, imaginea: Victor de Bon. Loc de depozitare actual: Arhiva Națională de Filme. Durata 23'. Prima parte: docu-dramă, a doua parte: poem cinematografic, cu poeme recitate pe imagini exotice (Italia, Egipt).
Geniu sublim (Eminescu), scenariu de film, scris în 1966 de scriitorul Cristian Petru Bălan și achiziționat oficial de Centrul Cinematografic București, secția scenarii film, în 1967. După emigrarea autorului în America, scenariul a fost publicat în 1996, la editura Western Publishing din Chicago, câteva exemplare existând și în România (Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară din București ș.a.).
În anul 1986, revenit în RSS Moldovenească, regizorul Emil Loteanu a regizat filmul artistic de televiziune Luceafărul, despre viața și creația poetului Mihai Eminescu.
Filatelie
• Serviciile poștale din Republica Populară Romînă au emis în 1958 o serie filatelică pe care erau gravate portrete ale diferitelor personalități, între care Mihai Eminescu, reprezentat pe o marcă poștală cu valoarea nominală de 55 de bani. (Era una dintre cele mai curente mărci poștale în epocă, fiind folosită pentru francarea unei scrisori simple). Machetele acestei serii de mărci poștale au fost realizate de gravorul Șerban Zainea.
• Serviciile poștale din Republica Moldova au pus în circulație, în 1996 o marcă poștală, pe care este gravat portretul lui Mihai Eminescu; marca poștală are valoarea nominală de 0,10 lei moldovenești. Totodată a fost emisă și colița nr. 9, care are reprezentat arborele genealogic al lui Eminescu; valoarea nominală a coliței este de 1,40 lei moldovenești.
• În 1999 serviciile poștale din Republica Moldova au emis o marcă poștală care reprezintă Medalia „Mihai Eminescu”, cu valoarea nominală de 90 de bani moldovenești.
• Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, în anul 2000 a fost emisă, de către serviciile poștale ale Republicii Moldova, colița nr. 21: Mihai Eminescu – 150 de ani de la naștere.

Marcă din Republica Socialistă România (1950)
 

Marcă poștală românească (1958)
 

Marcă din Republica Socialistă România (1989)
 

Marcă poștală din Republica Moldova (1996)
 

Mărci poștale românești (2000)
 

Marcă poștală românească înfățișându-i pe Mihai Eminescu și Veronica Micle (2020)
Numismatică și notafilie
Banca Națională a României a pus în circulație mai multe emisiuni de bancnote, pe care a fost ilustrat portretul lui Mihai Eminescu:
1. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1991;
2. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1993;
3. bancnota cu valoare nominală de 1.000 de lei (ROL), în 1998;
4. bancnota cu valoare nominală de 500 de lei (RON), în 2005.
Totodată, chipul lui Eminescu apare pe monede emise de Uniunea Sovietică (din care făcea parte atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească), Republica Moldova și de România. Acestea sunt:
• O monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 1 rublă, emisă de Uniunea Sovietică, în 1989, a fost gravat chipul lui Mihai Eminescu.[79][80] Moneda, pusă în circulație pe 26 decembrie 1989, pentru a celebra centenarul Eminescu, a fost bătută la monetăria din Leningrad (azi: Sankt Petersburg), cu un tiraj de 2 milioane de exemplare, dintre care 500 de exemplare de calitate proof sau BU. De remarcat că prenumele poetului este scris Mihail și nu Mihai, variantă recunoscută de către eminescologi.[80]
• O monedă de argint, de calitate proof, care are gravată efigia lui Mihai Eminescu, emisă în anul 2000 de Banca Națională a Moldovei.
• La 8 ianuarie 2016 Banca Națională a României, pentru a sărbători 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, a pus în circulație, în atenția colecționarilor, o monedă de argint cu titlul de 999‰, având valoarea nominală de 10 lei. Moneda este rotundă, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, având cantul zimțat. Întreaga emisiune de 200 de exemplare este de calitate proof.[81]

Bancnotă cu valoarea nominală de 1.000 ROL, emisă în 1998 (avers)
 

Portretul lui Mihai Eminescu pe o bancnotă cu valoarea nominală de 500 de RON, emisă de Banca Națională a României în 2005 (avers)
 

Monedă cu valoarea nominală de 1 rublă, emisă de URSS (1989), pentru a celebra centenarul Eminescu[79] (revers).
Clădiri
Pe meleagurile copilăriei lui Mihai Eminescu, în satul Ipotești, județul Botoșani, se află singura biserică din Europa închinată unui scriitor. A fost ridicată de Nicolae Iorga în memoria lui Eminescu și are o pictură ieșită din comun.[82][83]
Portrete
În urma lui Mihai Eminescu au rămas patru portrete fotografice. Primul, realizat la Viena în 1869, cel mai cunoscut și pe baza căruia s-a construit și mitul geniului, se pare că e un portret neretușat al unui fotograf austriac. Conform altei versiuni, acest portret ar fi fost realizat în anul 1869 în Piața Sf. Wenceslas din Praga, atunci când Eminescu avea 19 ani, de către fotograful ceh Jan Tomáš.[84]
Mai sunt alte trei portrete retușate, unul din 1878, realizat de Frantz Dushek la București, unul din 1884-1885, realizat de Nestor Heck la Iași, altul cu Eminescu, de Jean Bielig, realizat in 1887, și după acesta s-a făcut o litografie de către Th. Mayerhofer. Se pare că pe acesta din urmă l-a rupt Titu Maiorescu atunci când i-a fost arătat.[85]

1869
 

1878
 

1885
 

1887
Sculpturi ale poetului

Bustul lui Mihai Eminescu din Suceava. Pe soclu, un altorelief din bronz cu chipul scriitorului Teodor V. Ștefanelli
 

Bustul lui Mihai Eminescu din Suceava. Pe soclu, un altorelief în bronz cu chipul poetului Vasile Bumbac
 

Statuia lui Mihai Eminescu din Iași
 

Bustul lui Mihai Eminescu de lângă Teiul lui Eminescu, Iași. Operă de Ion Mateescu.
 

Placă comemorativă a lui Mihai Eminescu în Cernăuți
 

Statuia lui Mihai Eminescu din Chișinău
 

Bustul lui Mihai Eminescu în Rotonda scriitorilor din București
 

Statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român, București
 
Raportează
phany 11 noiembrie 2022  
Așa cum scrie în biblie, Dumnezeu a creat ingerii,ca si pe oameni,fapturi inteligente,capabile sa facă alegeri.Satana a fost creat de Dumnezeu ca un heruvim ocrotitor ,dar inima i s-a ingamfat și a dorit să fie ca Dumnezeu.Aceasta a fost și momeala cu care a prins satana pe om în plasa sa (Geneza 3).Domnul Iisus Hristos spune ca Satana este tatăl minciunilor,sau cel ce a creat minciuna.Din Iuda 1.6 vedem ca ingerii rai nu au fost creati așa,ci au căzut prin alegerea lor.Matei 25.41.Dumnezeu va zice celor de la stânga lui.Duceti-va de la Mine,blestematilor,in focul cel veșnic,care a fost pregătit Diavolului și ingerilor lui.Dumnezeu a creat pe om după chipul și asemanarea Sa,Omul traia calauzit de Duhul Sfant și cu toate ca avea libertatea de a alege.el nu cunostea binele și raul. Fiind in grădina Edenului omul nu avea alta interdictie decât sa nu mănânce din pomul cunoasterii binelui și a raului.Dumnezeu cunostea firea pacatoasa a omului și știa ca din moment ce va cunoaște binele și raul,firea lui il va împinge sa aleaga raul,mai degrabă decât binele, Din acest motiv Dumnezeu a hotărât ca din moment ce va cunoaște binele și raul omul sa nu mai poată trai veșnic,ca nu cumva și raul sa rămână veșnic. Dumnezeu cunostea binele și raul,dar în sfintenia și neprihanirea Lui,niciodata nu s-a lăsat controlat de rău și El nu poate fi ispitit măcar sa facă rău. Satana nu a înșelat pe Eva cu privire la cunoasterea binelui și a raului.Atunci li s-au deshis ochii la amândoi,au cunoscut ca erau goi,au cust împreuna frunze de smochin și și-au făcut sorturi din ele . Dumneze a spus atunci ca omul a ajuns ca unul din Ei,cunoscand binele și raul.Prin neascultare omul a ajuns sa cunoască binele și raul.Prin înșelăciune ,diavolul l-a departat pe om de Dumnezeu și l-a făcut robul sau.Domnul Dumnezeu a zis,,iata ca omul a ajuns ca unul din Noi,cunoscand binele și raul...Sa-l impiedicam acum sa nu cumva să-și întindă mana sa ia și din pomul vieții,sa mănânce din el și sa trăiască în veci.Spiritul omului a murit chiar în ziua când a mâncat din pomul cunoasterii binelui și a raului,desi ramase în viața fizic. Omul a pierdut Duhul lui Dumnezeu,a pierdut accesul la pomul vieții și relația cu Dumnezeu.
Geneza
26. Şi a zis Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”
29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
Deci Dumnezeu a spus “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră”. De ce „a noastra”? Cati erau de fapt? De ce intercaleaza singularul cu pluralul? Apoi, dupa chipul sau l-a facut pe barbat si pe femeie (punctul 27). Si le-a spus “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi”. Deci “cresteti si va inmultiti”… Cum? Care era metoda “inmultirii” pe atunci, fiindca din Capitolul 3 reiese ca “metoda” actuala practicata de noi in mod natural nu este pe placul Domnului. Bun. Sa zicem ca pana aici am inteles. Dar la Capitolul 2, care in mod logic este dupa Capitolul 1, cronologic vorbind, am gasit:
Cap.2

15. Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească.
16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: “Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,
17. Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!
18. Şi a zis Domnul Dumnezeu: “Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”.
19. Şi Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului, le-a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; aşa ca toate fiinţele vii să se numească precum le va numi Adam.
20. Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui.
21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.
23. Şi a zis Adam: “Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
24. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.
25. Adam şi femeia lui erau amândoi goi şi nu se ruşinau.
Deci cand a fost facuta femeia? In Capitolul 1 sau 2? Sau cel care a scris a omis unele amanunte si revine in mai multe capitole asupra aceluiasi subiect? Bun. Sa zicem ca aceste doua capitole se pot contopi intr-unul singur. Insa de la capitolul 3 incolo lucrurile se complica. Adam si femeia nu aveau voie sa manance din pomul cunoasterii. Si ma intreb de ce. Daca nu aveau voie de ce l-a mai pus Dumnezeu acolo si nu l-a ascuns undeva? Ca sa lase loc liberului arbitru, sa-i puna la incercare? Putin probabil. Curios ca pana aici Atotstiutorul “nu stia” ca ei vor manca din acel rod. Sau de fapt chiar el le-a intins cursa pentru a avea un motiv de pedeapsa? Fiindca, in Capitolul 3 se spune:

5. Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul”.
6. De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el.
7. Atunci li s-au deschis ochii la amândoi şi au cunoscut că erau goi, şi au cusut frunze de smochin şi şi-au făcut acoperăminte.
8. Iar când au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, în răcoarea serii, s-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii raiului.

16. Iar femeii i-a zis: “Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni”.
17. Iar lui Adam i-a zis: “Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: “Să nu mănânci”, blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”.
20. Şi a pus Adam femeii sale numele Eva, adică viaţă, pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii.
21. Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat.
22. Şi a zis Domnul Dumnezeu: “Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele şi răul. Şi acum nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia roade din pomul vieţii, să mănânce şi să trăiască în veci!…”
23. De aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din grădina cea din Eden, ca să lucreze pământul, din care fusese luat.
Ce inteleg eu de aici: 5. “Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el”… Deci stie, dar il lasa acolo. Probabil ca momeala, fiindca la punctul 6 femeia a mancat din fructul cunoasterii si i-a dat si barbatului. Deci ea a impartit cu barbatul, nu a tinut doar pentru ea. Ceea ce l-a suparat rau pe Dumnezeu, dupa cum se exprima el la punctul 16. Iar pentru ca Adam a acceptat, a fost pedepsit prin munca. Bun. Dar din capitolul 4 lucrurile devin tot mai incurcate pentru o gandire logica:
1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: “Am dobândit om de la Dumnezeu”.
2. Apoi a mai născut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost păstor de oi, iar Cain lucrător de pământ.
3. Dar după un timp, Cain a adus jertfă lui Dumnezeu din roadele pământului.
4. Şi a adus şi Abel din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor. Şi a căutat Domnul spre Abel şi spre darurile lui,
5. Iar spre Cain şi spre darurile lui n-a căutat. Şi s-a întristat Cain tare şi faţa lui era posomorâtă.
6. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: “Pentru ce te-ai întristat şi pentru ce s-a posomorât fata ta?
7. Când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!”
8. După aceea Cain a zis către Abel, fratele său: “Să ieşim la câmp!” Iar când erau ei în câmpie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele său, şi l-a omorât.

16. Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden.
17. După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh.
18. Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh.
19. Lameh şi-a luat două femei: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Sela.
20. Ada a născut pe Iabal; acesta a fost tatăl celor ce trăiesc în corturi, la turme.
21. Fratele lui se numea Iubal; acesta este tatăl tuturor celor ce cântă din chitară şi din cimpoi.
22. Sela a născut şi ea pe Tubalcain, care a fost făurar de unelte de aramă şi de fier. Şi sora lui se chema Noema.

25. Adam a cunoscut iarăşi pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut un fiu şi i-a pus numele Set, pentru că şi-a zis: “Mi-a dat Dumnezeu alt fiu în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain.
26. Lui Set de asemenea i s-a născut un fiu şi i-a pus numele Enos. Atunci au început oamenii a chema numele Domnului Dumnezeu.
Pe scurt: Adam si Eva au avut doi baieti, pe Abel si pe Cain. Pentru ca Dumnezeu “nu a cautat” spre darurile sale, Cain l-a ucis pe Abel. Dar de ce nu a “cautat” Dumnezeu spre acele daruri? Fiindca in Capitolul 1 spune: 29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră”. De ce nu a acceptat darurile din roadele pamantului ci doar oile si grasimea lor? Ce nu a facut bine Cain? Sa fie primul caz de discriminare?
Deci dupa moartea lui Abel singurii oameni pe pamant au ramas Adam, Eva si Cain. Sau cel putin asta reiese pana aici. Curios este ca acesta, Cain, la punctul 17 “a cunoscut pe femeia sa”. Pe cine? Care femeie? Asta de unde a aparut, daca pe pamant erau doar 3 persoane? Si pentru ce a zidit Cain o cetate? Pentru el, femeia sa (care, culmea, nu are un nume) si Enoh? Nu e cam mult o cetate pentru 3 persoane? Fiindca nu scrie casa, ci cetate. Iar de la punctul 18 intru complet in ceata: „Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh”… Da’ de unde au aparut frate atatea femei? Treaca-mearga una, las de la mine inexplicabila aparitie a femeii lui Cain, dar restul…? Parca a plouat deodata cu femei! Iar la punctul 19, hop inca o inadvertenta cu ceea ce ne propovaduiesc preotii ca fiind un pacat: „Lameh şi-a luat două femei: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Sela”. Deci primul caz de bigamie.  Probabil cu derogare de la sef… Fiindca nu scrie pe nicaieri ca Dumnezeu ar fi avut ceva de obiectat in privinta asta. Dar in ziua de azi un barbat sa fie cu doua femei constituie o contraventie atat legala cat si morala! Face inchisoare pentru bigamie si este desconsiderat ca om, hulit de societate, exclus pana si din biserica! Sa spunem ca la vremea aceea nu exista notiunea de pacat? Bun. Dar cand s-a inventat pacatul atunci? Cand s-a legiferat ce este pacat si ce nu? S-a facut dezbatere publica sau s-a dat Ordonanta de Urgenta?
Cap. 5
1. Iată acum cartea neamului lui Adam. Când a făcut Dumnezeu pe Adam, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu.
2. Bărbat şi femeie a făcut şi i-a binecuvântat şi le-a pus numele: Om, în ziua în care i-a făcut.
3. Adam a trăit două sute treizeci de ani şi atunci i s-a născut un fiu după asemănarea sa şi, după chipul său şi i-a pus numele Set.
4. Zilele pe care le-a trăit Adam după naşterea lui Set au fost şapte sute de ani şi i s-au născut fii şi fiice.
5. Iar de toate, zilele vieţii lui Adam au fost nouă sute treizeci de ani şi apoi a murit.
6. Set a trăit două sute cinci ani şi i s-a născut Enos.
7. După naşterea lui Enos, Set a mai trăit şapte sute şapte ani, şi i s-au născut fii şi fiice.
8. Iar de toate, zilele lui Set au fost nouă sute doisprezece ani şi apoi a murit.
9. Enos a trăit o sută nouăzeci de ani şi atunci i s-a născut Cainan.
10. După naşterea lui Cainan, Enos a mai trăit şapte sute cincisprezece ani şi i s-au născut fii şi fiice.
11. Iar de toate, zilele lui Enos au fost nouă sute cinci ani şi apoi a murit.
Etc, etc, etc.
Deci Set s-a nascut pe cand Adam avea deja 230 de ani. Pe vremea aceea se traia mult (si bine…?). Curios este faptul ca in acest capitol despre neamul lui Adam nu se pomeneste nimic de Cain. Care, dupa cum se subintelege din capitolele precedente, s-a nascut cu mult inaintea lui Set. Ce s-a intamplat cu el si cu nevasta-sa cea fara nume, de ce nu sunt pomeniti in acest “arbore genealogic”?
Cap. 6
5. Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele,
6. I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.
7. Şi a zis Domnul: “Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut”.
Inca o contradictie intre ce scrie in Biblie si ce ni se spune acum: Dumnezeu cel fara de greseala si atoatestiutorul, a gresit totusi. „I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ”. Asa ca “Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut“. Pentru mine este un total nonsens: atotstiutorul nu a stiut ce va ajunge omul si regreta ca l-a facut. Iar asta se refera la vremurile acelea, stravechi. Ma intreb care ar fi parerea lui Dumnezeu in ziua de azi despre toate grozaviile si atrocitatile de pe mapamond… Despre multimiliardarii care si-au construit imperii financiare din sudoarea celor nevoiasi… Despre criminalii care pornesc razboaie ucigand de-a valma tineri, batrani si copii nevinovati pentru bani si petrol… Despre “democratia” instaurata cu forta de capii marilor puteri… Si de ce nu intervine sa starpeasca raul daca el ne vrea binele? De ce nu-i salveaza pe cei buni distrugandu-i pe cei rai? Abia acum as putea face referire la celebrul dicton „nestiute sunt caile…” Acesta este pentru mine adevaratul mister. Dumnezeu cel milostiv si iubitor de oameni ii lasa de fapt pe oameni sa se nimiceasca, lasa raul sa domine asupra binelui si nu face nimic pentru a indrepta lucrurile! Iar la biserica ni se tot spune ca vine “Judecata de apoi”, in care fiecare isi va primi pedeapsa. Unde e echitatea? Unii traiesc o viata de huzur iar altii mor de foame la propriu, in asteptarea acelei judecati. Mie, unul, nu-mi trebuie avere, nici lux, nici vile, iahturi, masini, avioane si atatea altele. M-as multumi cu strictul necesar, sa le pot oferi copiilor mei un trai decent, o masa calda in fiecare zi, educatie si sanatate. Sa nu mai fiu nevoit sa ma indatorez la banci pentru a-mi plati intretinerea si nici sa astept zile intregi salariul care intarzie “pentru ca e criza”… Criza nu am facut-o noi, cei nevoiasi. Cer prea mult? Nu cred. Poate ca asta este parerea celor carora nu le mai ajung averile, insa eu consider ca gandesc doar normal.
Scris de Marian, 15 aprilie 2012



Dupa cele intamplate,daca as mai fi ce am fost v-as lua tainul pe 50 de ani sa vad cine va mai crediteaza,Eram meserias de Botosani si la un sfarsit de an i-am luat tainul anului ce trebuia sa se incheie la un similar local,Stropha se numea patronul.Am plecat intr-o vacanta de 10 zile,la New York si m-am distrat alaturi de familia fetei mele,si neamurile din New Jersey la Cazinourile din Atlantic City,localurile de lux din Florida si New York (a fost posibil ca ginerele meu,proprietar al catorva restaurante in New Arc,isi facea schimburile de experienta cu omologii sai mai dezvoltati ca el),iar la revenirea la serviciu m-am trezit cu o reclamatie bomba de la acestia ce contestau toate sumele inscrise in procesul verbal semnat fara obiectiuni in anul precedent.Dar totul era legal,depunand contestatiile in termen si anuntand si Minsterul de Finante despre fapte.Toata conducerea era alarmata,mai ales seful meu directorul adjunct ce trebuia sa supravegheze strict cazul ,ca daca se confirma cele inscrise de agentul economic,el conducatorul era inlocuit cu altul,mai tinar priceput in informatica.Cu asta justificau orce schimbare in orice plan.Eu puteam sa ma declar invins ca nu aveam ce pierde.Eram asul in practica de atunci,I-mi ajungea un bilant anual cu o balanta de verificare la aceeasi data si in 1-2 zile loclizam sute de deficiente .Apoi solicitam prin sondaj cateva note contabile vinovate stabilite in cartea mare,ocazie cu care ramaneam cam cu 50-60% din deficiente ce le studiam in profunzime si stabileam ce e rau si ce e bine in activitatea anuala a agentului economic.Pentru simplificare solicitam prin interviuri,personalului finaciar contabil,date despre anumite fenomene si practici folosite si unde era dupa carte,mergeam la sondaje si dupa caz iar la eliminare.Cam intr-o saptamana mai ramane cam 10 - 15 deficiente,care le duceam la capat,comensuram materia impozabila si sumele sustrase la plata,voit sau fara intentie le adunam pe rand in caietul meu de specialist si le dadeam in vileg conducatorilor unitati,si al compartimentului financiar,contabilitate pentru a se pregati modul lor de abordare,sustinere si contestare prin personal propriu sau inchiriat.Nu sacaiam fara rost pe nimeni decat cu 1-2 zile inainte de finalizare.Fiecare avea program propriu si nu trebuiau deranjati Stateam la lucru,ca ei,pe banci,fie in rand cu ei fie intr-o camera alaturata. Acest Stropha,era abil,a reusit sa sperie conducerea cu niste influiente de nivel superior noua si spera sa castge.

2.
Directorul adjunct,de seama mea,sever marcat de eveniment ma intreaba daca avem sanse.Eu i-am spus ca 100%,cu conditia sa participe si el,sa supravegheze dialogurile si sa intervina cand doi din tabara contestatarului(ca aveau mult tupeu sa scrie ) au sa vorbesca tare sa nu se inteleaga nimic,mai ales de catre Dircorul general.,care lua decizia ,la sfarsitul dialogurilor si raporta in direct rezultatele la M.F. ce lua decizia finala.Si oricand putea sa comunice orice decizie,dupa interesul celor mai mari ca la mine nu mai ajungea decat un premiu lunar,sau nimic.Eu plecam la alte verificari si oricum eram de prisos pentru toti participantii la convorbirile de mai sus.Mi-am luat carnetelul specific acelei entităti controlate,s-au asezat cum a dort fiecare si s-a dat cuvantul agentului economic,ce avea tot felul de specialisti.Am solicitat sa prezinte contestatiile pe fiecare deficienta in parte si dupa ce se termina prima sa facem in direct si explicatiile noastre,prin mine. Tot asa pana ne lamurim de toate sumele in cauza Si a ajutat toate aranjamentele prezentate mai sus,constatandu-se ca acele contestatii nu pot reduce nimic din tainul stabilit in actul de control.De fiecare data erau fara efect asupra celor ce aveam eu inscris in carnetelul meu.Strpha,energic si vadit suparat de neimpliniri,spune tare cu toti fiind de fata. Mai Nondi(asa era dezmerdat contabilul sef al agentului economic) n-ai putut sa-i furi acel carnetel si sa-l ardem inaintea dezbaterilor ?? Acum castigam ce ne-m propus...prietenul tau s-a delectat in S.U.A. si nu-si mai amintea nimic de controlul facut la noi.Insemnarile facute acolo l-au ajutat sa-si revina,ba chiar solicitam ca pe viitor sa nu mai vina la noi ca ne caliceste cu tehnologia proprie.



Ai dreptate in tot ce ai scris.Eu am zis mai sus ca ce scrie Eminescu in 1877 este model rusesc in 2022,motivat de tancurile sovietice ce au adus comunismul la noi si urmasii psd,pnl,udemr,tot de la stalin au invatat cum sa aduca poporul la sapa de lemn,si tara la rapa.Se vede ca nu le ai cu politica,pentru ca nu vei intelege nimic din ce scriu eu,daca nu ma urmaresti periodic macar. Eu nu scriu sa conving incepatori ci manierati care le place politica.Pentru incepatori nu poti face concret nimic pâna la alegeri..E prea scurt drumul.Daca in 30 de ani nu au inteles mersul istoriei noastre nu am cum sa-i invaț eu intr-un an.Politica nu e o paine ci o practica dumnezeiasca ce trbuie inteleasa si respectata ca sa inmultesti painea noastra cea de toate zilele.E insași calea lui Iisus Hristos spre binele si fericirea tuturor si inlaturarea raului din fasa.Dar daca politicienii sant manjiti,perfizi si minciunosi nu poti gasi adevarul,calea si o viata mai buna pentru toti semenii de pe glob.Am continuat cu recomandarea Partidului Diaspora Unita,singurul ce are politicieni adevarati si nu primeste adeziuni ca sa atraga membrii ce au mai fost in alte partide,are de unde alege din cei peste 8 milioane de romani in diaspora,plus cei corecti ce au mai ramas in țara carora le place adevarul si dreptatea si doresc sa realizeze o țara ca afara,o Romanie curata pe baza programului lor publicat si pe internet. Nu poti spune in cateva fraze aproape tot adevarul intr-o problema foarte serioasa de viata si pe intelesul tuturor. Ma mirat mult timp cum a reusit Eminescu ,Paunescu,etc.sa scrie in putine versuri adevaruri colosale ce au miscat si misca omenirea pe intelesul tuturor si am gasit raspunsul.Numai prin munca si intelegerea adevarului semanat pe cuprinsul intregului pamant si nu numai.O zi fericita si sa auzim numai de bine.

Am simţit ca Rafila e un afacerist al OMS şi pompează cât mai poate,din bugetul sanătății să poată muri liniștiți pacienții in spitalele care au mult nu-i.Că nu e mult si se termina recepţia definitiva a softurilor achitate si vai minciunilor de prost gust.Doresc să văd pe internet facturile si produsele achiziționate si vă rezolv tarășenia dacă e reală,tot de la distanță.Dacă nu se poate reclam la Curtea de conturi să-i dea descărcare de gestiune.E un drept al cetățeanului iar CC se poare autosesiza la informația unui fot consilier pe bugetul statului.Sanătate multă tuturor si toate bune.

Cum să o scoți din UE.Acolo e locul ei,șezi ghinișor că nu e bine ce spui acolo.Sterge și fugi că vine gaia,Precis n-ai citit multe și postările mele de pe PDU Botosani,PDU diaspora unită și facebook. Am fost cu rasaritul ce va rămas in burtă atăta timp și am luat numai gunoaie și incultură.Vezi ca tema generală și actuală e computerizarea și digitalizarea pentru orice stat de bună credință și pentru popor nu staăi sa-ți arăt eu ție hazeaica,că te-ascund in cucuruz.Noi am luat de la americani tehnologii de digitalizare,care pîna și nea Nicu le-a păstrat pentru zilele noastre.Si trebuie puse in operă pentru eftinirea bunurilor și imbunătătirea vietii tuturor romănilor. nu aducerea la secera si ciocanul.Gata avem tractoare și multe agricole nu ne trebuie viață de ruși. Săntem pregătiți sa le-mpingem și lor d-ale americii .Acum stau in depozite in SUA, Asteptăm desteptarea și retragerea din cîmpuri de luptă și puși pe reconstrucție si prietenia intre țări și popoare de mîna a 2a cum au ramas. Vom fi preteni la cataramă și vom preda tehnologie din apus nu căruțe,biciclete,volga și ce au mai ramas,după bombela ce trebuie s-ă o achite căt mai curînd. Nu-i timpi de zabavă și avem multe cu UE,o sa luăm popoare ce doresc și de la ei. Si cu toții ne vom bucura de bunăstările si tehnologie din apus.Fugăriți sfatuitorii anti UE ca o s-o luați la mue.A trecut timpul hozhasciroturilor depășite de 50 de ani Acum uite la mobile,că apesi aici și rasună binefacerile tocmai la Washington .New York sau chiar in Jokohama la japoneji. Ia catrafusele si vezi-ți de treabă.Pa


Acasa › Educaţie și Cultură › Cultură › Poezie patriotică



Poezie patriotică
Data: 23 Sep, 2010
Octavian Goga (n. 21 martie 1881, Răşinari, d. 7 mai 1938, Ciucea), poet, publicist, academician şi politician român, prim-ministru al României în perioada 29 decembrie 1937 - 10 februarie 1938. În altă ordine de idei, "Imediat după Eminescu - şi menţinându-se cu prudenţă în afara undelor de şoc ale eminescianismului - se află lirica patriotică de cu totul altă factură a unor poeţi precum George Coşbuc şi Octavian Goga. Datorită unor circumstanţe istorice particulare, până la Marea Unire din 1918, cei doi poeţi ardeleni se întorc, în poezia lor angajată, patriotică şi civică, la temele şi modalităţile lirice ale romantismului paşoptist dinainte de momentul eminescian. Poeziile lor descoperă noi valenţe ale poeziei ocazionale, într-un romantism cu prelungiri târzii, un romantism mai degrabă structural, care motivează, de pildă, opţiunea lui Octavian Goga pentru filonul mesianic. Lor le revine meritul de a fi adus în sfera temei patriotice surse folclorice", este de părere Ioana Bot, în "Poezia patriotică românească" (Bucureşti, Humanitas Educaţional, 2001).
Noi
Octavian Goga
La noi sunt codri verzi de brad
Şi câmpuri de mătasă;
La noi atâţia fluturi sunt,
Şi-atâta jale-n casă.
Privighetori din alte ţări
Vin doina să ne-asculte;
La noi sunt cântece şi flori
Şi lacrimi multe, multe...
Pe boltă, sus, e mai aprins,
La noi, bătrânul soare,
De când pe plaiurile noastre
Nu pentru noi răsare...
La noi de jale povestesc
A codrilor desişuri,
Şi jale duce Murăşul,
Şi duc tustrele Crişuri.
La noi, nevestele plângând
Sporesc pe fus fuiorul,
Şi-mbrăţişându-şi jalea plâng
Şi tata, şi feciorul.
Sub cerul nostru-nduioşat
E mai domoală hora,
Căci cântecele noastre plâng
În ochii tuturora.
Şi fluturii sunt mai sfioşi
Când zboară-n zări albastre,
Doar roua de pe trandafiri
E lacrimi de-ale noastre.
Iar codrii ce-nfrăţiţi cu noi
Îşi înfioară sânul
Spun că din lacrimi e-mpletit
Şi Oltul, biet, bătrânul...
Avem un vis neîmplinit,
Copil al suferinţii,
De jalea lui ne-am răposat
Şi moşii, şi părinţii...
Din vremi uitate, de demult,
Gemând de grele patimi,
Deşertăciunea unui vis
Noi o stropim cu lacrimi...




Site web
Nume utilizator
Parolă
Dezvăluirea parolei
Stare de funcționare
Mai multe acțiuni
editPasswordWebsiteLabelV2
editPasswordUsernameLabel
editPasswordPasswordLabel
Dezvăluirea parolei
passwordHealthLabel
Mai multe acțiuni
22bet-top.com


888casino.ro


membership.888casino.ro


ro.betano.com


facebook.com


facebook.com


gamedesire.com


radusiret.gmail.com


accounts.google.com


accounts.google.com


accounts.google.com


accounts.google.com


accounts.google.com


accounts.google.com


accounts.google.com


accounts.google.com


workspace.google.com


holdem.ro


homezz.ro


lajumate.ro


lasvegas.ro


login.live.com


login.live.com


maxbet.ro


lp.maxbet.ro


anunturi.monitorulbt.ro


pokerstars.ro


ram.pokerstars.ro


publi24.ro


welcome.login-romania.rc.ringier.com


sahonline.ro


sahonline.ro


slotscalendar.ro


slotscalendar.ro


superbet.ro


superbet.ro


twitter.com


login.yahoo.com


comunitate.ziare.com


14 parole niciodată salvate

Site web
Raportează
phany 11 noiembrie 2022  
Domnule Constantinescu.
Sincer,regret toate intîmplate și mai ales unde am ajuns.Dar amîndoi am făcut greșeli copilăresti și nu am fost în postura să ne ințelegem ca doi vecini adevărați că am ajuns acum să ne invinuim fiecare ca am fost inșelați. După tranzacția din 2019 am crezut că matale nu ai interesul să cumperi și nevasta mea a uitat toate diferențele ce le-am stabilit eu,nu le-ai confirmat matale și am lăsat totul la voia soartei eu nu am anunțat-o de intenții clare de viitor. Apoi se mai adaugă multe prilejuri cînd erai la părinți și eu făceam agricultură pe teren.Nu te-am deranjat că eu bătrîn fiind grăbeam periodic să fiu la inălțime cu livada și legumele de pe terenul mare.Tot timpul mă gîndeam să vin la voi și să stabilim ce e de făcut ca să ieșim din impas și uite așa am amînat,Credeam că te deranjez de la sarcinile cu care veneai și speram că te vei gîndi și la noi să definitivăm un plan concret cu un eventual avans ce țintea obligațiile noastre în loc oricînd. Dar nu a fost să fie fiecare timid și respectuos de celălalt ne vedeam de orice altele iar de tranzacție sau viitoare tranzacții nimic. Și timpul nu iartă Astfel în 24 aprilie 2021,seara tărziu am intrat în comă diabetică,dus cu salvarea la spitalul județean și m-am trezit pe 3 mai cu șanse de supravețuire și ambele doctorițe din SUA și Anglia s-au angajat la spitalul meu să ma supravegheze că am făcut și covid,puțin mai era și plecam la Domnul. Fetele m-au găsit la morgă în saci de plastic cu respirație sacadată și multe tuburi de oxigen respinse de mine că nu prea eram constient de ce făceam.S-au ocupat cîteva zile și la analize ba aveam,ba nu covid.Pe 15 mai a reușit să mă echilibreze și mi-a dat o saptămîna pauză de încheiere covid și să revin pentru diagnosticare.Am pierdut toată luna mai și toate economiile de o viață,făcusem 3 intervenții chirurgicale și urma să aleg Iasul sau Bucurestiul pentru extirpare de organe interne suprasolicitate.Mi-a stabilit clar ce am de făcut ca să mai pot trăi și era clar că nu voi mai practica agricultură în veci.Am împrumutat ce-mi trebuia de la prieteni și fete și am plecat bulversat la un spital în Bucuresti unde mi-am plătit cele cuvenite,am stat la reanimare două saptamîni,mi-au făcut toate operațiile și pe la sfîrsitul lunii august2021 am fost externat cu ponderea problemelor rezolvate într-un fel,dar eu simțeam că nu mai sînt om, Mi-a programat doi medici ce au cabinete proprii,unul urologie și altul cardiologie am fost tratat intens și mă mai tratez și acum cu peste10 sorturi de peste 10 luni.De 2 saptămîni mă simt om,dar bătrîn,slăbit și mici șanse de afaceri.Intre timp din lipsă de fonduri, nevasta a vîndut și celălalt teren ca așa e la bătrînete.Eu îți spun cinstit ca din 23 aprilie 2021 nu am manipulat bani,din economii,vănzări terenuri pensii Nici nu mai știu cum arată un card,de-al meu. Acum de 2 saptămîni am început să ma invrednicesc mai mult pe internet și să mai valoric ce mi-au rămas,ca se anunță foamete și la noi. Acum spui că ești dispus să-mi înapoiezi terenul cumpărat în silă de la mine? Regret că n-am știut de astea ale tale,dar eu nu mai sînt în stare să administrez teren. Nu am banii nu am știut că se poate ajunge aici,eu ce credeam că m-am inșelat vănzăndu-l ție. Și tu spui invers.Măi omule hai să revenim pe pământ. O familie cu 5 copiii poate duce pîna la adînci bătrînețe pe acei 28 ari,cu acareturi,animale domestice,păsări ,livadă și zarzavaturi,în buza satului pe str.Nuferilor nr8 Dai corespunzător sau % pentru cei 5 m.l de drum lîngă terenul părinților și faci loc pentru cel puțin 3 gospodării civilizate Că vecinul speră dar se va convinge că nu-i folosește acel drum. Eu te pot ajuta pe internet să gasești un cumpărător,dar altceva nu pot să fac. Nu mai sînt ager și în forță și nu pot promite minciuni.Asta e realitatea și cred că ai destul avans la terenul cumpărat.Eu spun realitatea nu născocesc că săntem oameni culți și civilizați la fel de vinovați pentru cele diferențe dintre noi.Nu am vrut clarificare în termen și nu mă tem de amenințări mai ales cu organe de ordine. Că am fost domn și am așteptat în permanentă semne să găsim calea adevărul și dreptatea de comun acord și nu am forțat la nici un termen ca să ne dușmanim.Vechile relații de familie nu arată momente de cumpănă ci numai ajutor cum de altefel s-a intîmplat cu terenul fetei mele,In viață e bine să dobîndim cinstit bunurile din proprietate.Să nu folosim buna credință a semenului în batjocură,și să rămînem oameni, Da cer scuze că am forțat puțin nota cu amenințări ilogice cănd am depus emailul cu diferențe și a trecut timp berechet fără vre-un semn de negociere sau respingere.Asta nu-ți da drepuri sau mari avantaje,in viața de zi cu zi. Observi de acolo unde ești cu manifestări diferite de semeni că trebuie să fim cît mai receptivi față de tot ce ne inconjoară și ne defineste,ca nu ne trebuie mijloace de supraveghere reciproce,ca să ne dăm seama de personalitatea celuilalt în orice discuție și mai ales ințelegerea stilurilor de lucru. Sper că vom găsi culoare favorabile pentru amîndoi și sa batem palmea în doi.Că nu vei obține nimic în plus cu organe de ordine dacă nu ai probe indubitabile de netăgadui Şi eu dacă merg să prezint remorca,sau să o ridic nu incalc nimic că voi fi pe partea terenului ce nu a fost plătită incă de tine pînă acum cănd mă voi prezenta şi am probe indubitabile că mai trăieşte incă şi vînzătorul meu în Cătămăreşti Vale.Mă scuzi că acum remarc că amîndoi sîntem specialisti de îunaltă calificare în mînuirea și analiza de sistem informațional.Hai să lăsăm comoditatea și să colaborăm că cearta nu aduce nimic bun.Sănătate și să colaboram fructuos,până la,finalizarea,rezolvarea diferențelor și punerea în adevărată proprietate a intregului pămînt manipulat intre noi,liber de orice sarcini.Așa să ne ajute Dumnezeu.

Domnule Constantinrscu. (așa cum e trimisă pe mail)
Sincer,regret toate intîmplate și mai ales unde am ajuns.Dar amîndoi am făcut greșeli copilăresti și nu am fost în postura să ne ințelegem ca doi vecini adevărați că am ajuns acum să ne invinuim fiecare ca am fost inșelați. După tranzacția din 2019 am crezut că matale nu ai interesul să cumperi și nevasta mea a uitat toate diferențele ce le-m stabilit eu,nu le-ai confirmat matale și am lăsat totul la voia soartei eu nu am anunțat-o de intenții clare de viitor. Apoi se mai adaugă multe prilejuri cînd erai la părinți și eu făceam agricultură pe terenul nevîndut.Nu te-am deranjat că eu bătrîn fiind grăbeam periodic să fiu la inălțime cu livada și legumele de pe terenul mare.Tot timpul mă gîndeam să vin la voi și să stabilim ce e de făcut ca să ieșim din impas și uite așa am amînat,Credeam că te deranjez de la sarcinile cu care veneai și speram că te vei gîndi și la noi să definitivăm un plan concret cu un eventual avans ce țintea obligațiile noastre în loc oricînd. Dar nu a fost să fie fiecare timid și respectuos de celălalt ne vedeam de orice altele iar de tranzacție sau viitoare tranzacții nimic. Și timpul nu iartă Astfel în 24 aprilie 2021,seara tărziu am intrat în comă diabetică,dus cu salvarea la spitalul județean și m-am trezit pe 3 mai cu șanse de supravețuire și ambele doctorițe din SUA și Anglia s-au angajat la spitalul meu să ma supravegheze că am făcut și covid,puțin mai era și plecam la Domnul. Fetele m-au găsit la morgă în saci de plastic cu respirație sacadată și multe tuburi de oxigen respinse de mine că nu prea eram constiet de ce făceam.S-au ocupat cîteva zile și la analize ba aveam,ba nu covid.Pe 15 mai a reușit să mă echilibreze și mi-a dat o saptămîna pauză de încheiere covid și să revin pentru diagnosticare.Am pierdut toată luna mai și toate economiile de o viață,făcusem 3 intervenții chirurgicale și urma să aleg Iasul sau Bucurestiul pentru extirpare de organe interne suprasolicitate.Mi-a stabilit clar ce am de făcut ca să mai pot trăi și era clar că nu voi mai practica agricultură în veci.Am împrumutat ce-mi trebuia de la prieteni și fete și am plecat bulversat la un spital în Bucuresti unde mi-am plătit cele cuvenite,am stat la reanimare două saptamîni,mi-au făcut toate operațiile și pe la sfîrsitul lunii august2021 am fost externat cu ponderea problemelor rezolvate într-un fel,dar eu simțeam că nu mai sănt om, Mi-a programat doi medici ce au cabinete proprii,unul urologie și altul cardiologie am fost tratat intens și mă mai tratez și acum cu peste10 sorturi de peste 10 luni.De 2 saptămîni mă simt om,dar bătrîn,slăbit și mici șanse de afaceri.Intre timp din lipsă de fonduri, nevasta a vîndut și celălalt teren ca așa e la bătrînete.Eu îți spun cinstit ca din 23 aprilie 2021 nu am manipulat bani,din economii,vănzări terenuri pensii Nici nu mai știu cum arată un card,de-al meu. Acum de 2 saptămîni am început să ma invrednicesc mai mult pe internet și să mai valoric ce mi-au rămas,ca se anunță foamete și la noi. Acum spui că ești dispus să-mi înapoiezi terenul cumpărat în silă de la mine? Regret că n-am știut de astea ale tale,dar eu nu mai sînt în stare să administrez teren. Nu am banii nu am știut că se poate ajunge aici,eu ce credeam că m-am inșelat vănzăndu-l ție. Și tu spui invers.Măi omule hai să revenim pe pământ. O familie cu 5 copiii poate duce pîna la adînci bătrînețe pe acei 28 ari,cu acareturi,animale domestice,păsări ,livadă și zarzavaturi,în buza satului pe str.Nuferilor nr8 Dai corespunzător sau % pentru cei 5 m.l de drum lîngă terenul părinților și faci loc pentru cel puțin 3 gospodării civilizate Că vecinul speră dar se va convinge că nu-i folosește acel drum. Eu te pot ajuta pe internet să gasești un cumpărător,dar altceva nu pot să fac. Nu mai sînt ager și în forță și nu pot promite minciuni.Asta e realitatea și cred că ai destul avans la terenul cumpărat.Eu spun realitatea nu născocesc că săntem oameni culți și civilizați la fel de vinovați pentru cele diferențele dintre noi.Nu am vrut clarificare în termen și nu mă tem de amenințări mai ales cu organe de ordine. Că am fost domn și am așteptat în permanentă semne să găsim calea adevărul și dreptatea de comun acord și nu am forțat la nici un termen ca să ne dușmanim.Vechile relații de familie nu arată momente de cumpănă ci numai ajutor cum de altefel s-a intîmplat cu terenul fetei mele,In viață e bine să dobîndim cinstit bunurile din proprietate.Să nu folosim buna credință a semenului în batjocură,și să rămînem oameni, Da cer scuze că am forțat puțin nota cu amenințări ilogice cănd am depus emailul cu diferențe și a trecut timp berechet fără vre-un semn de negociere sau respingere.Asta nu-ți da drepuri sau mari avantaje,in viața de zi cu zi. Observi de acolo unde ești cu manifestări diferite de semeni că trebuie să fim cît mai receptivi față de tot ce ne inconjoară și ne defineste,ca nu ne trebuie mijloace de supraveghere reciproce,ca să ne dăm seama de personalitatea celuilalt în orice discuție și mai ales ințelegerea stilurilor de lucru. Sper că vom găsi culoare favorabile pentru amîndoi și sa batem palmea în doi.Că nu vei obține nimic în plus cu organe de ordine dacă nu ai probe indubitabile de netăgadui Şi eu dacă merg să prezint remorca,sau să o ridic nu incalc nimic că voi fi pe partea terenului ce nu a fost plătită incă de tine pînă acum cănd mă voi prezenta şi am probe indubitabile că mai trăieşte incă şi vînzătorul meu în Cătămăreşti Vale.Mă scuzi că acum remarc că amîndoi sîntem specialisti de îunaltă calificare în mînuirea și analiza de sistem informațional.Hai să lăsăm comoditatea și să colaborăm că cearta nu aduce nimic bun.Sănătate și să colaboram fructuos,până la,finalizarea,rezolvarea diferențelor și punerea în adevărată proprietate a intregului pămînt manipulat intre noi,liber de orice sarcini.Așa să ne ajute Dumnezeu.
Raportează
phany 11 noiembrie 2022  
De la intuitia vie la gandirea abstracta si de aici la practica,Iata calea cunoasterii adevarului,spune V.I.Lenin,dar lor le trebuie minciuna si nascocism, ca da roade rapide, de secole sa spolieze poporul,nu sa ridice nivelul de trai,material si spiritual al celor ce muncesc.Noroc ca a apărut PDU sa explice ce şi cum se manevreayă toate hotiile intre clanuri specializate din cele 3 partide la guvernare sigură și furt.

Neculai Bejinariu
Multi ani,sanatate si putere de munca tuturor romanilor si sa ne ocupam de varful tarii,care e in KK o,dupa modelul rusesc si nu iese pana la adanci batranete.Asa ca preluati fraiele,pune-ti la locul lor averile dobandite abuziv,eliminati drepturi zapacite create de ei,curatati tara de hoti,tradatori si hiene politice,reface-ti tot ce nu e dupa minte sanatoasa si realizati crestere economica capabila sa reflecte si un nou nivel de trai,civilizatie,progres prin cibernetizarea proceselor economice. La multi ani buni.

Deja am plecat in strainatate.Nu mai santem romani pentru generatiile viitoare.Asa a dorit politrucii lu piticu, dupa asazisa revolutie si ne-am conformat.Acum ori facem alta,ori ramanem istorie cu hoții nostri si vom vizita locurile natale pe internet din paturi mult mai confortabile.Scuze, mai incercam una....respectiv votam PDU si mai vedem ce e de facut,dupa stirile apusului,ca rasaritul asta a facut pentru noi si nu se intrevede nimic bun...doar speranțe deșarte Noi santem cu diaspora și speram totul ca in apus,o țara curata si fiecare cu fapte bune.Nu agreem raul si pe cei ce-l genereaza de peste 30 deani dupa alți 50 cand au venit ăstia cu tancurile rusești sa faca istoria gogonatei minciuni a soartei noastre. Sa ne ajute Dumnezeu ca tare s-au incurcat ițele și gandim de azi pe maine și atât mai putem,caci putin a lipsit sa avem o soarta colectiva,globala si ultima,pentru toți pamantenii,mai puțin pentru cei ce raman in beciurile antiatomice.Că e treaba lor și plațile noastre de o viața.Noi am dat banii pentru sanatae și ei au facut bombe.Pardon si adaposturi subterane unde sa aiba acces numai ei.Poftim cultura, numai deturnari de fonduri s-au facut, și nimeni nu e vinovat ca AUR nu poate face un spital pe banii bugetari ce li se cuvin.Da m-a lamurit soția,e acceptabil,bombe pentru noi si adaposturi pentru ei. Si de aceea le trebuiesc acele pensii speciale pentru cand vor iesi din acele adaposturi.Daca vor mai gasi bunatați pe la suprmarketurile lor. Si sorta lor devine ca fostă a noastra și va trebui o perioada sa hiberneze in acele beciuri,ca asa e soarta.lor: ori beciurile pe unde a fost ascunsi incomozii si raii din vremea noastra,ori cele antiatomice pentru ultmii răi și se termina filmul...koneț .



Clipul video al fenomenului cu Manifestările mamei,,,,, Acceptă sa-i citesc cîteva momente,cam 45 secunde,in capul ei cine știe la ce gândeste..eu mă fac serios ,citesc si bufnesc in rîs descriind amintirile plăcute ințelegând in ce situație hazlie eram,atunci când le-am executat și  acum când vreau să atrag aproapele pe o cale plăcută in discuții despre viață și sânt  mulțumit de companie.Dar ea rabufnește a nemulțumire și ură asupra tot ce fac acuma eu,și reproșînd că n-am ce face și imprăștii numai lucruri neplăcute ei și familiei ei.Se ridică brusc din jilțul in care era și bolborosind neințelese și gesticulând a lasațile dracului de bolboroseli și așazise treburi de artă/epocă/conjunctură,etc o ia la sănătoasa in camera ei și nu se mai aude nimic....
 Concluziile autorului,cu părți subiective. si nu numai.. Ce poate un om să vadă rău in arta redării unor scene din viața sa,sau de ce e necesar manifestări negative la orice inițiativă a aproapelui și nu numai.  Ca om m-am bucurat in orice situație cănd orice semen,dar mult mai presus un membru al familiei se apucă de ceva nou cu speranța că va muncii si va avea o mulțumire sufletească pe moment și in perspectivă dacă îi reușește.E un domeniu nou și pentru mine și simt nevoia să fiu supraveghiat sau măcar lăsat in pace (E un sentiment ce l-am avut de prea multe ori in viață si mi-a fost refuzat in permanență Nu ar trebui săl mai adâncesc că doamne fererască va face rău cel puțin uneia dintre părți) Observ  că și la filmele ce le accept vizionarea impreună are o manifestare diferită(desi ea nu pierde niciunul) Am văzut realizări excepționale la turci,unde nu mă așteptam..unde si ea le acceptă,dar nu are obiceiul meu să comenteze,s-aprecieze in fel și chip,Îi place ei,acceptă si manifestările mele dar nu dezvoltă nimic peste,decît la alte scene ce eu din varii motive altfel le gust.  Acum intuiesc Ea a trait fără mama adevărată,repectiv postul a fost ocupat de mama fratelui si surorii.de pe tată.De la care a primit numai calificative rele pe majoritate...Vedeți că sânt bâtrân si am uitat imprejurarile și mai ales conjunctura ce ne-a sudat pe amîndoi in realizările individuale și colective ale vieții noastre.    Concluzii finale....Toate-s bune și la locul lor puțin deplasat de vremuri afară de opreliștea  la politică,despre care nu am vorbit și autobiografia publică subiectivă de care m-am apucat vrînd să prind 3 iepuri deodată( politică ,autobiografie,activitate intelectuală) Ei acum obiectiv mă puteți ajuta cu ceva ? S-au nu e timp incă si poate să nu fie ca fiecare are greutățile și indoielile sale. Spune-ți  Eu nu am nici un drept să mă supăr. Mama are ?....și cum îl potolim   Viața e f.grea dacă vom căuta permanent să o ințelegem,că-i vedem influiența conjuncturii,a timpului ce trece și a slabiciunilor ce vin Dar la 50 de ani o dată se poate,că ne mai lipsesc 8 luni.

Măi ce procupare. Asta-i pentru computere nu pentru om că prea are vino la mine, Că de mult te-astept cu drag și spor pentru al nostru viitor.Oare ascunde ceva și asta ? Mă intreb si nu stiu unde ce si cum, să o mai vedem odată.Să te-astept la cinema Pe o bancă la șosea Sau sa vin la dumneata.O viață de contralor la fisc am avut si am ramas demn și azi după 15 ani de la pensionare.Eram sobru și intîi aducea cafeluța o neinsemnată gustare de incercare și tatonare a terenului și dacă nu ceream documente continua cu alte lichide și invitații la masă.Ăsta era protocolul și incepeau discuțiile despre starea agentului economic și zilele diferite traite,in bine sau rău dupa necesitate. Ei vremuri și acordeoane.Aveam un post f.bun și eram talentat,multa experiență și carte cu dichis pentru toate evenimentele contabile și multe intămplări de la Luca Paciolo pîna la contabilitatea asistată de computere.Nu trebuia să te bagi in toate ca dacă ai practicat meseria știai precis rostul unor documente ,cum opera patrimoniul,cănd și totul era la vedere in cartea mare ,pîna și cele mai mari secrete ce se contabilizau totdeauna gresit cu debite și credite nelegale.Cel mai fericiți erau meseriașii contabili și sefii compartimentelor financiar contabile cănd puneai mîna pe bilațul anual și îl rasfoiesti cel puțin o ora.Marele avantaj reciproc și toți se desfătau și dadeau deja pronosticuri favorabile și multumitoare.Nu va mai spun sănt secrete de serviciu.Doamne ajută.

Politicul s-a bagat in toate să incurce,sa ne blocheze activitățile sa ne supraimpoziteze și sa faca legi pentru ei,băgînd totul in umbra lor. In loc să administreze bunurile poporului in interesul sau ,cum au jurat la intrarea pe mosia statului o fac numai și numai pentru buzunarele lor.Toți ai lor s-au impînzit in entitățile statului,le-au pus pe butuci și le-au valorificat pe bani de buzunarul lor după care au inceput intre dînșii sa se plece.Misiunea devine din ce in ce mai complicată și nu ajung camerele de luat vederi.Le-a sesizat locurile de amplasare si le ocolesc.Să schimbam tehnologia,făra a prinde ei de veste.Doamne ajută,

Si eu am fost turnat,dar după vro două infățișari i-am convins că tot ce spuneam nu erau de mine nascocite și erau insa-și versurile marelui A.Păunescu,in vervă atunci,nu la nivelul de acuma. Au scos reclamatiile,eu am adus cărtile și s-au făcut reconstituirile la care eu am cîstigat.Dar au rămas cărțile la ei să le anexeze actelor de ridicare a confuziilor și informare pe ranguri și nivele. Da erau cu coperți negre in semn de doliu pentru suratele lor ce nu le-am prins si au fost topite in crematoriu la ordinul expres al dictatorului, Ei vremuri și nacazuri pe mine nu m-au agățat la turnători că eram postat singuratic in zona saracilor din Parcul Tineretului cu tot felul de alcolici ce nu gestionau bunuri de valoare națională și impraștiau numai gunoaie. Doamne ajută.





Revin după 5 ani de zbateri și căutări continue.Aidreptate in stabilirea căii de invățare eficientă și durabile a pasiunilor.Abia acum la 75 ani mi-am descoperit o pasiune,deja un talent nativ in a sprijini umanitatea.Din intîmplare am gasit totul despre PDU și pe dată pasiunea mea de mic copil a explodat si am umplut cu postări uimitoare PDU Botoșani si PDU diaspora Europeană.Am ajuns dintr-o dată pe culmile adevărului și dreptății .Cred ca sînt apreciat și util timpurilor grele prin care trece Romania noastră și trebuie pus umărul de fiecare pentru renașterea ei și a urmașilor nostri care nu au nici o vina să treacă prin aceste clipe.Vrei să stii ce postez eu? Bagă în browser și fă cîte un clic pe cele două PDU și te convingi de necesitatea utilizării pasiunilor in scop eroic pentru plaiurile natale.Pot spune ca la aceasta a contribuit și momente nefavorabile. Practic la 75 ani și o lună am avut o cădere gravă pe motive diabet/covid si m-am trezit destabilizat la spital,după 4 zile. Am vîndut toate pămînturile și afacerea să-mi salvez sanatatea. Acum eram cu alți 4 bolnavi intr-un salon și după ce am revenit la realitate,un bătrîn mă roaga să-i spun eu cum sînt vremurile și ce se va alege din noi,că el practic e debusolat de căți-va ani și nu stie incotro. Ne asezasem la discuție,m-am concentrat puțin să nu-l dezamăgesc si am inceput să spun lucruri pentru a reveni cu picioarele pe pămînt. Și culmea nu gîndisem decăt la propozitiile sale și parcă Dumnezeu vorbea prin mine atăt de real,frumos si plăcut pentru vremurile noastre ca și eu m-am minunat odată cu el. Dar nu am recunoscut simțămintele și de cînd am ajuns un bun sfătuitor în multe și neștiute. Era prea greu să deschid noi subiecte. A rezistat vreo două ore și plăcut impresionat a inceput să-m- inșire și el căteva activități plăcute lui din agricultură și viața din satul Sulița de unde era.Cunoscusem și eu cîteva pesaje di satul saă și l-am întrebat despre ele, Cu plăcere mi-a destăinuit lucruri nestiute de mine despre lacul și livada intinsa a foștilo cooperatori,mulți vecini de-ai săi. Așa a trecut după masa zilei respective și deja ne puse pe fiecare noptieră masa de seară. Apoi ne-am văzut fiecare de pastilele și alimentele de atunci.Am rămas și eu profund impresionat de cele discutate că eu nu eram de acest gen,alfel mă comportam cu semenii mei.Mi-am propus sa mă limitez in zilele următoare,sa nu exagerez că el urma să obțină iesirea din spital peste vreo 3 zile și sa nu-l descumpănesc cumva.Totodata mă hotărîsem pentru cînd voi pleca acasă să continui narațiunile pentru echilibrarea și consumul nervos pîna la insănătoșirea completă și realizarea de noi ocupații în locul muncilor agricole care mi-au fost deja interzise de doctori.Așa am inceput sa-mi recunosc pasiunile de pe acel site si am gasit PDU. In plus fetele mele medici,una in Roystone,aproape de Londra și cealaltă in New York m-a indemnat sa-mi scriu autobiografia și amintirile sa completăm eventuale goluri ce pot apare și să ne vedem zilnic pe facebook ca s-mi ridice moralul ca deja eram deprimat.Aveam 1,3 ha de teren și ma mustra conștiința că nu-l pot lucra.O livadă unde consumam timpul plăcut pentru legume si fructe,ecologice.Mulțumesc pentru postările tale ce m-au ajutat mult sa-mi refac viața acum la bătrînețe. Sanatate multă și să auzim de bine.

 E gresit să așteptăm generații.Toate se obțin non stop.Băgam maximul de voturi(cam 70%) in 2024 pe PDU și in maxim 2 ani curge lapte și miere in loc de ce avem acum.Vezi postările mele pe PDU Botoșani ,PDU diaspora europeană și facebook și ai majoritatea tehnicilor și procedura,calea Domnului in situația Romaniei.Hai sa-i facem propaganda de rigoare sa mobilizam alegătorii căt mai mulți ca să obținem căt mai mult in fundamentarea deciziilor poporului si faci ca bună ziua ce ne trebuie.Si aici am mai găsit o șopîrlă benefică.Avem 4/5 milioane de pensionari interesați sa lase pentru urmasii sau chiar posteritate o Romanie curată spre spălarea pacatelor vietii lor,la judecata ce va să vie in curînd.Nu avem aproape nimic de trudit,respectiv costuri 0 in coșurile de cumpăraturi.și mergi pas cu pas1.Te hotărăsti să iubesti numai PDU,dacă ți-e greu citeste zilnic postările făcute de reprezentantii PDU,pînă te convingi că e posibile 90% din toate. 2,Pui mîna pe leptop ,gasești pagina și te inscrii in partid(vei avea doar drepturi nu tu cotizații nu tu convocări,Faci tot ce-ți place și te icadrezi in tipicul politician de dreapta,cu sarcina să distribui ce scriu alți PDU-isti) 3.Vine ziua alegerilor.Te imbraci de sărbătoare,mai lamuresti,copii,neamuri prieteni și impreuna dați votul pe cei ce iubiti. 4.Așteptăm omologarea rezultatelor și te vezi in avionul cîstigător. Apoi dacă localitate nu te ia in seamă spune tot ce ai făcut pentru noi și se cuvine să fim mîndri că avem un program excelent pe care il implementăm tot pas cu pas,Cum scrie citeț și gramatical.Ne vedem cu toții in barca sfătuitorilor și judecării tuturor relelor de peste 33 ani și bifam realizări zi de zi cănd vedem ca deja atmosfera se dismorțește si apar visuri la care am rîvnit,mult acum. In paralel auzim de la alte categorii socioprofesionale stiluri de mobilizare.Eu ca pensionar ce sînt am vorbit de noi. Doamne ajută.


Gorbaciov e singurul ce a recunoscut falimentul Partidului Comunist de tristă amintire,Dar Iliescu cu ai săi a demonstrat asta practic in Romania,fără drept de recurs la istorie in vecii vecilor Amin. Acum ne trebuie numai PDU și politicienii adevărului și dreptății, spre a indrepta totul in cel mai scurt timp.Nu va uitați la politicienii de tristă amintire ce au făcut numai rău tării și poporului.Mai au curajul cu Rares ce a inceput sa promită gaura colacului.Da pîna acum nu a făcut nimic ba chiar a accelerat răul..Spune d-lui ca nu politicienii au creat starea deplorabilă a țării și poporului...Dar nu spune concret ce a făcut el de 4 ani,in fruntea partidului ce a căstigat guvernarea.. Cine in Romania a administrat averea poporului din i989 la zi ? securistii cum spune el:?? cum si cînd.Daca partidele nu au fost in stare să administreze de ce nu s-au dat la o parte să vină securiștii sa facă ce spune el că au făcut. Da numai politicienii puteau ascunde schema cu secu și nu mai erau ei (erau securistii) Dar care a fost ghișeftul de nu s-a dat nimic în vileag în cei 32 ani.Numai politicienii de tristă amintire erau capabili să facă ce au făcut.Rareș era o valoare si a fost invitat de Mario,dar se credea mult peste și acum și-a murdarit și obrazul in cele 30 de zile promise și uitate.Pentru el si eu am fost dus in eroare și am votat PNL-ul.m-am fript,dar Marele Dumnezeu mi-a scos in cale PDU și m-am indragostit subit,după 76 ani de mucă si am renascut mai ales cu postări de exceptie pe PDU Botosani,PDU diaspora Europeană și Facebook. In viață ca să ajung la ce am fost (asul MF de necontestat în teritoriu) a trebuit să intru in Utc in anul1962,că altfel nu-mi primea dosarul la ISEP Iași. Și rămîneam țăran.dar bun,iar viitorul era cooperativizarea. Apoi in 1968 am ajuns secretaur pe an terminal de studii la ISE Iasi. Mare sculă,dar nu puteam altfel sa-mi definitivez studiile și sa ridic diploma. Apoi cu Văcăroiu am participat la repartiția pe țară a absolventilor și am pus burta pe carte la CPJ Botoșani. O viață permanent cu carte in mîna si nu am putut face mare lucru.Eram omul adevărului și drepțății și toți s-au temut să ma promoveze in conducere. Era si atunci o luptă pentru insușirea bunurilor fară prea mult efort și deranja oameni ca mine.Doamne ajuta și ne luminează calea.


Acum la pregatirea ce o am sănt în măsură să inlătur insa-și partidele și politicienii de tristă amintire pentru a imbunatăți viața de zi cu zi într-o Romanie curată Și culmea e posibilă așa ca postările mele de pe PDU Botoșani,PDU diaspora Europeană și Facebook. E un titlu...analiza de sistem.. pe citeul meu,, phany.sunphoto ro ,,
vechi, păstrat să nu uit inceputurile nefinalizate.Vechi ocupații ce puteau sa dispară.Dar Dumnezeu a dorit să fie pus în lumină nouă și îmi dă putere să-l fac cunoscut semenilor că se referă la revigorarea tuturor activităților prin tehnici noi și regasirea caii adevărate a țării și poporului ce grav a fost mutilat de politicienii de tristă amintire,care nici nu recunosc faptele, Ne-am hotărît tot cu mijloace computerizate sa le trezim fiecare la locurile de manifestare, sa colectăm probe indubitabile să le băgăm la tribunalele poporului și să obținem verdicte și mai ales recuperarea bunurilor,distruse,retehnologizate și vîndute sub preț,valorificate pe gratis sau mai vedem ce rezultă din cărți, Se știe că întotdeauna cărțile din cărți se scriu, dar nu prin copy/paste.Necesită găndire și talent de adaptare la ce este în teritoriu.Și din maestrul Păunescu...,,De geaba sînt chemați marii sărmani Cureaua să o strîngă cu credință Cînd voi zvîrliti fără vre-o trebuință Sudoarea lor și a sutelor de ani.,,Am spus la început de pregătirea mea și vă promit să realizez cu PDU și poporul o lucrare demnă aproape egală de talia lui Lenin și sa rămîna în veci pe calea omenirii spre autoconducere și recunoaștere a aproapelui mai presus de sine și colaborarea rodnica a tuturor popoarelor din lume. Doamne ajută.


Deci prima lege ce o va da noul parlament al adevărului și dreptății e legată direct de imprescriptibilitatea faptelor de după 1989 să nu ne bucuram cei ce au ințeles astfel necesitatea stilului de lucru pentru majorarea personalului bugetar. Apoi reluăm totul să nu ne incurcam in ițe(toate plîngerile depuse in instanțe fara să ne uitam la soarta lor,ce va costitui intenții agravante,etc. Scuzați dreptul facut la ISE,era limitat.)Vom pune pe Cristi Danileți sa-și pună concluziile. Noi ca economiști vom lua la mîna tot ce nu a luat DNA,respectiv toate datele consemnate de evidența tehnic operativa,contabulă și statistică in problemele judecate. Se vede că va fi de muncit,dar ne recuperăm in totalitate toate hoțiile,inclusiv salariile de lux și pensiile speciale că n-au existat condițiile prezentate in parlament ce justifică aceste drepturi pentru ROMANIA,țara mea de dor. Si in plus vom crea clasele de specialiști necesare viitorului și vor deveni optime ca toate activitățile desfășurate cu poporul pentru popor să le computerizăm,și vor elibera insemnat personal bugetar ce practic taie frunze la căini.Culmea că sînt și mulți cu studii superioare și poate postuniversitare că nu degeaba Eminescu,Păunescu Labiș,etc.s-au straduit sa le scrie. Și a fost apreciat realismul critic al lor. Păi dacă eu ajunsesem să localizez spațiul artistic a lui A.Păunescu pentru poezie și Parlamentul legiferează imprescriptibilitata faptelor pînă la 13 aprilie 1913 data nasterii ultimului infractor din gașca lui Bujor,gasesc că lumea nu a născut hoți si criminali. Astia s-au format la roata istoriei tot datorită avariției claselor suspuse.Demonstrăm cu probe de netăgăduit că ce au făcut politicienii de tristă amintire mai ieri nu s-a mai făcut de cănd e lumea și operăm la sentințele finale. Vedeti de mai sus cum au apărut zicale,bancuri ghicitori eresuri ce mintea de copil mi-o inseninară Cu abia ințelesuri pline de-nțelesuri. Doamne ajută.

Bravo compatrioti,al vostru coleg de ISE Iasi din acelaşi an 1969.Credeam ca sînt ultimul depozîitar al unor secrete a lui Ceaușescu de atunci.Și nu-mi venea a crede că Nicolaie detinea secretul desființării partidelor politice prin computerizare,in care sens a format peste 1000 de specialiști in 1972 la Snagov.Pe variante am fost și eu,dar apoi ne-a blocat,in tacere la inacțiune,totală și ne-a băgat in conducerea unor entități cu mari divergențe și complicații sa putem uita cele invățate după ce am depus studiile de caz,fără nici un efect al timpurilor.Ulterior am fost băgat in probleme de tribunal,exclus din partid și decăzut in drepturile conducerii la modă atunci.Nu am mai pupat conduceri desi eram Asul MF in teritoriu și am iesit la pensie ,dîrz in 2007 fără sa stiu prin ce am trecut,cu adevărat.Simțeam nevoia acțiunii in toate,dar mi-am cumpărat din instinct grădină de legume și livadă in terenurile lui M.Eminescu,de lîngă Botoșani,pentru a-mi creea simptome de stabilitate.Eram in al optulea an de incercare a naturalizării in New Jersei și am renunțat voluntar să nu influiențez urmasii mei americani.M-am retras in marea liniște a Botoșanilor in livada,si grădina ce le-am gestionat pîna la finele anului 2021.Pare o viață tumultoasă dar nu a fost sa fie. Aveam o memorie ce -mi asigura evolutia sigură in tainele gradinaritului și a fructelor de zi cu zi fără deosebire de confort,sau gusturi specifice. E interesant ce povestiți mai sus și nici azi nu am reușit să-mi imaginez ce fel de oameni si-a ales nea Nicu pentru a fi incurcat mai mult decăt spune-ți.Oare Elena a fost cauza tuturor relelor și a bizarului din viața sa și a poporului iubit? De ce trebuie să sufere un popor atăt pentru capricii de valorificat intre unii membri ai sai.Adevărul ca numai computerele puse in functiune cu documente total raționalizate pot scoate la iveală adevărul adevărat și prăpastia in care au fost băgați ceausestii. Sa lămurească totul și șansele ratate.Oricum deja s-au creat punțile de sprijin și urmează in scurt timp sa preia frîile continuității noul PDU ,numai cu adevărul și dreptatea ce va dainui pe ținuturile mioritice, Doamne ajută.

Am semnat,desi am o varianta proprie pe PDU Botosani Și vom recupera toți banii de salarii de lux și pensii speciale.Parlamentul nu are justificare reală să aprobe aceste drepturi.Romania a sărăcit și continuă.Unde e opera celor cu pensii speciale și salarii de lux, Sub apă?? Să o scoatem și să vedem ce a făcut fiecare pensionar special să oprească jaful si sarăcirea poporului. Poporul nu doarme nici mort A-ți jurat sa-i reprezentați interesele și a-ti mințit toti cei 32 ani. A-ți socotit sa luați intîi tainul si să respectați juramăntul la calende. Nu domnilor și sa nu doriți si șperț,pentru un an de sanatate. Mai e puțin si ve-ți da socoteala, in sau cu parlamentele ce v-au tolerat.,in avaritie. O să lasm computerele să vă judece și sa dea sentința nemaivăzută pentru astfel de fapte. Doamne ajută,
Ai dreptate,alatură-te PDU și vom recupera integral banii luați pe grave operații,de artimetcă și tehnica Integralelor,respectiv derivate ale analizei matematicii.Spune adevărul un vechi proverb cu ulciorul.Dar si faptul ca nimic din ce a creat omul pe pămînt nu a fost creat de fanfaronadă, ci cu un scop precis.Crede-ți ca degeaba a făcut ce-a făcut Tales din Milet. sau Nicolae Copernic sau chiar cunoscutii: Joe Frazier.,sau Cassius Clay Viata e scurtă și trebuie sa respectăm adevărul și dreptatea in toate. Doamne ajută.

Nu inţeleg cum se apreciază un lucrător de CC și toate deficiențele in instituțiile statului se agravează mereu și nu am auzit de descărcarea de gestiune a nici unei entități bugetare.Se mențin incarcate an de an și se așteapță sa vină rusii sa le descarce odată cu armele de foc.Am avut invitație in secolul trecut sa lucrez pentru CC,eram asul MF in teritoriu și am sperat sa fiu util poporului aici nu la CC unde pute-ai și chiar aveai obligație de serviciu sa descrii cu lux de amănunte tot ce era negativ la entitatea controlată ,depuneai raportul și preluai alta.Nu mai stiai cum și cănd s-au reglementat acele deficiențe.Am avut mai mare chemare de MF că stiam stilul de lucru și nu l-am parăsit.Poate am gresit că dacă acceptam,acum aveam și pensie specială și pierdeam cheful de muncă la acei bani luați din fața poporului ce numai rele a trebuit să le tragă.Inca nu a găsit o modalitate să tragă la raspundere politicenii actuali. Noroc că eu și cîti-va inimosi in frunte cu PDU am gasit ca tema de implementat cea care tocmai o refuzase Ceaușescu in 1972,pe motiv că dispare impreună cu pcr-eul sau. Dacă vreți mai multe gasiți pe PDU Botoșani,PDU diaspora Europeană si facebook postri proaspete.Da este și un sumar de memorare numit Analiză de sistem pa site-ul meu phany.sunphoto.ro Doamne ajută și ne ferește de cel rău AMIN.

©
MAI MULTE ARTICOLE

Mai pensionari iubiti.Am iesit la pensie din 2007, Satul şi cu sufletul amărît de destinul hărăzit,pîna acum și greutăți ce se apropie mereu,mai aproape (vezi și phany.sunphoto.ro) copiii,deja,sau aranjat in străinatate și au trimis invitație să-i urmez ca preferință,SUA,că in Anglia s-a oploșit cuscra ce e mai in vărstă și singură la Deva .Am acceptat impreună cu nevasta mea ,tot pensionară să incepem să ne adaptăm in New Jersey unde fata locuieste intr-un orășel privat Totowa,și face naveta la un spital din New York,unde lucrează,ca medic,alături de o prietenă din Romania ce s-au găsit acolo și se mai vizitează reciproc,cu familiile lor. Am fost foarte bine inspirat după 1990,că mi-am scos căteva căstiguri din bursa de valori și i-am băgat ca țăranul in pămînt.Eu .fiu de țăran am fost inspirat de data asta că deja se duce de răpă multe acțiuni și nu mai aștept mărunțiș.Vom vedea vremea ce face.Și asa a fost că eram inspirat in grădinărit,pomicultură și agricultura de mici dimensiuni.Aveam timp,după serviciu și pasionat de tînăr credeam ca vor merge strună.Si a mers bine mersi pînă la hopul din 2021. Da sînt mulțumit să am ocupții multe să nu-mi pierd timp pe la clubiri și in parc cu bătrăni pasionați de sah și nu-i scoți din ai lor.După 2007 am plecat an de an cîte 6 luni/anual la Totowa să ne adaptăm 10 ani ne cerea protocolul și să emigrăm. Ne saturasem de viața de aici și visam la schimbare . Visuri mature .Dar am renunțat și mi-am văzut de agricultura din Romania pîna la 24 aprilie 2021 cănd am avut un hop și a trebuit să renunț la efort fizic,m-am operat și am rămas cu un rinichi și m-am apucat de politică,identificînd singurul partid PDU,cel mai de seamă,unde m-am înrolat pe internet ca membru pensionar și m-am apucat de treabă,postări pe internet.Doamne ajută.

PHANY.SUNPHOTO.RO


Cine este Anastasiu Crisu?
Potrivit informatiilor din presa centrala, Anastasiu Crisu, nascut in 1957, este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.
Intre 2005 si 2009 a fost procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intre 2002 si 2005 a fost procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, institutie in care a mai lucrat intre 1993 si 2002.
Intre 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar intre 1981 si 1990 a fost judecator si procuror.
Atributiile Avocatului Poporului
Institutia Avocatul Poporului este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Printre atributiile sale se numara:
• solutioneaza petitii;
• formuleaza puncte de vedere, la cererea Curtii Constitutionale;
• poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora;
• poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;
• poate sesiza instanta de contencios administrativ, in conditiile legii contenciosului administrativ;
• poate promova recursul in interesul legii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu privire la problemele de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, prin hotarari judecatoresti irevocabile;
Totodata, Avocatul Poporului poate fi consultat de initiatorii proiectelor de legi si ordonante, care, prin continutul reglementarilor, privesc drepturile si libertatile cetatenilor, prevazute de Constitutia Romaniei, de pactele si celelalte tratate internationale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.
 
Tot in cadrul sedintei de marti, Parlamentul a adoptat, in procedura de urgenta, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor. 
 

CURS
Curs practic de implementare SAF-T: Ce date raportăm și cum în noile declarații cerute de ANAF
Noua declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, facturile emise și primite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.


Dumnezeu a creat și menține creația cu tot ce e necesar,esențial și stabil pe pămînt și în gînd,oriunde și oricînd,chiar și în universul lui ce e mult mai mare ca al nostru oricănd și nu se uita decît la noi și la treaba lui. Noi crezînd uneori că sîntem superiori undeva ce supraveghem și invățăm de ceva vreme cum să stăvilind infliențe străine și dirijînd unele fenomene ne luăm la trîntă cu viața.Incepem să scriem zilnic că altfel ne pierdem în fericire și gînduri greu de pătruns,aleatorii și rar chiar conexe. Apoi recitim acele texte și selectăm o cauză ce merită să investești și o dezvoltăm pînă vede tot omul că e mai bine să realizeze acele bunuri cu alte materiale și nu mai zic de modele ,adaptate și actualizate mereu în toate,ce au corespondent mai bun, Uite ca un exemplu experimentat pînă la maxim de mine şi PDU.De ce nu reușim ca folosind toată tehnica ce e pe pămînt și oamenii ce-s mulți și compleți față de cei ce au finalizat al doilea război mondial și s-au uitat în depozitele lor constatînd că deja al treilea e imposibil pentru întregul pămînt și nu incape nici în gînd și în epoci destul de numeroase ce vor urma.Trebuia deja să fim mutați pe alte planete și nu s-a putut. De ce ? E păcat să distrugem o planetă cum e azi pămîntul în speranța că vom putea trăi fericiți cine știe unde. Dar mai bine să lăsăm interese de varii prostii că vrem să refacem atmosfera ce au trăit-o,inaintașii noștri din secolul 11. Și să le demonstrăm că degeaba au trăit și s-au chinuit să descopere sabia,apoi pușca și tunul să tragă în animale și să mănînce mai bine,decăt fiarele sălbatice. Acum 32 de ani la noi erau probleme și ne chinuiam,cum și ce să facem acea epocă extrapolată chiar de comuniști ce nu ne-au dat voie să gindim la mai rău,după pușcarea celor doi tirani ce au mers mînă în mînă cu alți specialiști ai timpului și au lăsat totul bun,dar lumea ne-au indepărtato de tot ce ne trebuia. Da ai industrie,ai muncitori și specialiști ce se puteau sacrifica pe altarul științei și tehnicii.Dar pentru cine să produci că vechii cumpărători aveau și ei problemele lor și au încetat să mai investească în asemenea mamut. Noi mulți la număr și perfect sănătoși am lăsat totul să curgă că era numai în avantajul nostru. Deci făra să mai muncim puteam trăi mulțumitor.De aceea am lăsat totul la voia lui Dumnezeu. Vai dragă dar deja ei îl desființaseră pe Bunul Dumnezeu și nu aveau corespondență în nici un popor din vremea lor ce s-au trezit ,s-au spălat pe ochi s-au aerisit și inviorați în loc să se așeze la o masă de lucru pentru viitor ce privea întregul și chinuitul popor s-au așezat la masă de petreceri că se putea.Erau de toate,așa că au lăsat visele fiecare în seama lui. S-au trezit cîți-va ai timpului și au strigat la noi eforturi și să clădim ce se cuvine și pentru cetățeanul de rînd. Și strigătul a fost valorificat.după chipul și infățișarea lor.fiecare din acei mișei au pus-o de grupări proletare s-amintească de predecesori cu inclinații normale de om,popor și viitor.


Cînd spunem familie,fie chiar şi din popor ne gîndim neapărat la un stup de albine cu toate al lor şi finisăm problemele de unde am rămas ultima oară. Dar de e prima obligatoriu ne uităm la fiecare membru şi vedem ce lipseşte şi e de prim ajutor să meargă bine pe inţelesul tuturor nu numai a trîntorilor ce momentan sînt utili şi prea necesari. Că trebuie zilnic trezirea din somn o aerare,inviorare un mic dejun și fiecare pleacă cu interesele lor.


Unele albine fac țuică din flori de prun și în restul timpului o beau, iar uneori sparg fagurii;
• Albinele care stau prea mult în lanul de floarea soarelui dezvoltă o obsesie pentru semințe și devin cocalare. Aceste albine nu te înțeapă, doar te claxonează și te înjură;
• Trântorii nu stau degeaba, ci dau găuri aiurea cu bormașinile în faguri, ca să le enerveze pe albine;
• Pentru că n-au canalizare în stup, albinele își fac nevoile într-o hazna mică, apoi apiculotorul o golește și vinde conținutul drept propolis;
• Există și stupi cu turnulețe. Albinele din ei adună fier și cupru, nu nectar și pol
Eric Engelen
Inima mea se exprimă dincolo de granițe, dincolo de orizont.
Dincolo de aparențe și în ciuda distanței, voi vibra întotdeauna la accentele vocii tale.
În cele patru colțuri cardinale ale țării mele, ați jucat colin-maillard cu inima mea pentru a ilumina colțurile întunecate ale vieții mele, ați plantat rădăcinile timpului să fie renăscut și să strălucească cu o mie de lumini sub un cer feeric!
Ca o umbră pe furiș, mă îndepărtez de tine, dar las în urmă aceste ciorchini de struguri albaștri sub un soare strălucitor: acest fruct din care expiră farmecul țării tale! - Voce, strugure, umbră, lumină, lumină! - Plec de la voi până în ziua în care, în amurgul vieții, umbrele noastre se vor uni într-o strălucire finală, dincolo de granițe!


CceC CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCe a făcut nea Nicu la finalizarea celor 1000 de cursanţi la cursurile de analiză de sistem informațional economic in 500 de activități din cadrul CSEAL București prin renunțarea la acordarea calității de analist de sisteme promovîndu-ne in alte munci superioare și mult mai grele pentru a ne recupera pecuniar eforturile depuse intr-o activitate de strictă actualitate,Practic atunci,cînd tocmai se solicita cele mai mici și plăcute eforturi pentru rezultate maxime in cel mai important obiectiv de actualitate din acea lume, Astea echivalează cu o gravă amnezie nepermisă la inalti conducători de stat,fie ei si la 60 de ani plus mulți consultanți.Pentru el a durat doar 3 ani,iar pentru noi puțin peste 50 ani cînd apare Ministerul Digitalizării.Dar pagubele pentru țară insumează enorme miliarde și o cotire spre ce avem mai ușor de făcut cu cheltuieli foarte mari localizate in obiectivele cuprinse și multe realizate in grabă si cu enorme pagube pentru țară și popor. Numai felul de sustragere de la calea adevărului și a digitalizării mimate cîțiva ani îl descalifică din orice competiție cu poporul și pentru poporul român mult trîmbițată la acele vremuri și in continuare.Deja devenise o povară pentru economia României și poporul ei harnic și intreprinzător al acelor vremuri.Nici nu m-ă interesează cum au continuat operele pcr din acel moment dar cred că s-au triplat scornicelile.Se pare că eram singurii din tratatul de la Varșovia ce dețineam acele tehnici americane ce reușisem să le adaptăm economiei romănești,iar prin colaborare vindeam cu preț insutit fiecărui membru al pactului că aveam un mare avantaj.Am apreciat primăvara de la Praga. Și s-au pierdut enorme sume,fără să mai punem noua generație de computere ce o tranzitam de la SUA in toată Europa scoțînd cel puțin triplu milioanele făcute și cadou SUA cu care eram mînă in mînă și primeam gratis lecțiile ce le vom plăti singuri azi și mîine. Aceasta a fost gafa fatală ce a postat România in sfera iluzoriului și muncii de clică și clan. Mă întreb cum l-au ajutat consilierii și pentru ce erau plătiți.Cred că deja se infiripase hegemonia lui Iliescu și cu iluștrii bolșevici mulți din apropierea lui nea Nicu i se prgăteau discursurile și visurile de viitor al pcr-ăului,care era deja in destrămare și a mai fost sustinut de Gorbaciov o perioadă cu reformele cunoscute.Apoi putin cu acţiuni speciale de disrugere in masă şi casă Ucraineană,că doar armele pentru Ucraina au rămas la ruşi şi trebuiau să inceapă altfel. La noi a rămas cum a vrut Iliescu,să se distrugă tot şi să se fure averea poporului fără prea mult efort personal. Să curgă lapte şi miere dinspre rasărit că şi acolo se epuizaseră stocurile la aceste produse. Si uite așa,semnalizînd dreapta și marșăluind stînga am ajuns cu această coaliție depășită de vremuri și ideologii nou născute și neacceptate de cei din grupurile mari de mase,hălăucește constituite,clanuri și grupe de hoți pe secte și zone teritoriale menite să spolieze poporul și țara pas cu pas. Că și ăsta a mediat tot spre rău calea coaliției și au alte feluri de comportamente că nu se mai ințeleg de la nimica și pe toți abia acum îi frămînta comportamentul anti popor cînd a apărut un nou actor,mîndru și curat in toate și se cheamă PDU dar se apropie alegerile și văd că nici acum in al 8-lea ceas nu au făcut nimica pentru popor,cum de altfel au uitat că mai există popor de 32 ani cînd numai strîmb au votat. Mai ieri a apărut și bilanțul de acționar in civism de peste 15 ani al PDU și nu se compară cu ce a făcut coaliția bun pentru popor in ultimii 32 ani.Și totuși mai vor voturi,nu știu la ce să le folosească dar văd că au schilodit și legile lor mai rău ca inconștienții. Că pîna la urma le lăsăm cum vor ei și băgăm una singură ce o știu de la tata mare,respectiv hai să predăm/preluăm toată averea poporului pe bază de inventar nu haotic ca să putem cunoaște și pentru ce dăm atîtea subvenții,salarii de lux,pensii speciale etc. la bugetari și politicieni ce nu produc nimic,dar dă aprobarea producătorilor pînă acum. Și pentru diferențele de in ventar să se dea cu subsemnatul,cel vinovat Apoi pentru corectare și pedepse clare cu lipsa de privare și depunerea sumelor ce au dispărut din vina lor,Acum e chiar nimerit că-s toți trei actori ce au părăduit totul și se știe și cum. Că doar nu am trait in codrii.Mai ieri trîmbița Cîțu de cele 3,5 miliarde ale numiților Cîciu și Ciolacu ce deja le-au pus pe rectificarea bugetara din trimestrul ce vine. Și căte minuni identice sau mai mari nu s-au dezbătut in coaliție și s-a vorbit și de dobînzi f.mari .Dar cu ajutorul lui Dumnezeu va trece tot ce e rău și vine PDU cu programul său adevărat și drept nu ca cele ale coaliției din ultimii 32 ani.Doamne ajută,

Da am inţeles şi-s atent ca orice tronson de proiect sau autostradă ori spital sa fie afișat ierarhic in cei 32 ani și să am grije să postez intîi de cele abandonate și veșnic lasate ca și astea noi in zona tenebroasă a rectificărilor bugetare de mult mușamalizate pe costul poporului și in buzunarele lor să-și facă palate personlizate și apoi să intrebe ca tanda mai ieri...spune-mi unde și ce am furat? că toate s-au desfășurat la teldrum in Brazilia și pozele au rămas acolo la marii constructori sud americani unde nu-i legea ce ei a fi susțin și nimeni nu caută vinovați băgați in profituri mondiale. Totul se face cheș și atît de des cum e ritmul afacerii.Apoi fiecare își ia felia de frișcă cu cozonaci,achită fiscul și sint incorporați la fel ca tot omul din poligon,cu fiecare etalon adus in vagon de oriunde. Si mulțam că l-ați murdărit puțin mai ieri și l-ați stingherit frumusel că și-a pierdut interesul de tot ce-i pe drum.Că la fonduri private ce deține acum pe spinarea poporului nici nu-și va permite deplasări decît pe autostrăzi și cai aeriene sau maritime.Vino cît mai repede măi PDU că inginerii avem destule iar noi de bun inceput va trebui să analizăm execuția bugetului centralizat al statului cu legăturile lui in rectificări bugetare și cu mult profesionalism și discreție vom vedea calea urmată de foștii conducători la umplerea buzunarelor lor cu tot felul de venituri necuvenite pentru vremurile bune de investit și lichidarea obiectivelor din buget cu clienții ocazionali ce au trait numai cît a existat fondul și apoi s-au evaporat odată cu țuica numită wisky mioritic ce se producea in unități bugetare cu personal bugetar angajat in plus și atribuții clare de producere și vînzare că nu se putea altfel. Doamne ajută.
Raportează
phany 16 septembrie 2022  
Așa cum scrie în biblie, Dumnezeu a creat ingerii,ca si pe oameni,fapturi inteligente,capabile sa facă alegeri.Satana a fost creat de Dumnezeu ca un heruvim ocrotitor ,dar inima i s-a ingamfat și a dorit să fie ca Dumnezeu.Aceasta a fost și momeala cu care a prins satana pe om în plasa sa (Geneza 3).Domnul Iisus Hristos spune ca Satana este tatăl minciunilor,sau cel ce a creat minciuna.Din Iuda 1.6 vedem ca ingerii rai nu au fost creati așa,ci au căzut prin alegerea lor.Matei 25.41.Dumnezeu va zice celor de la stânga lui.Duceti-va de la Mine,blestematilor,in focul cel veșnic,care a fost pregătit Diavolului și ingerilor lui.Dumnezeu a creat pe om după chipul și asemanarea Sa,Omul traia calauzit de Duhul Sfant și cu toate ca avea libertatea de a alege.el nu cunostea binele și raul. Fiind in grădina Edenului omul nu avea alta interdictie decât sa nu mănânce din pomul cunoasterii binelui și a raului.Dumnezeu cunostea firea pacatoasa a omului și știa ca din moment ce va cunoaște binele și raul,firea lui il va împinge sa aleaga raul,mai degrabă decât binele, Din acest motiv Dumnezeu a hotărât ca din moment ce va cunoaște binele și raul omul sa nu mai poată trai veșnic,ca nu cumva și raul sa rămână veșnic. Dumnezeu cunostea binele și raul,dar în sfintenia și neprihanirea Lui,niciodata nu s-a lăsat controlat de rău și El nu poate fi ispitit măcar sa facă rău. Satana nu a înșelat pe Eva cu privire la cunoasterea binelui și a raului.Atunci li s-au deshis ochii la amândoi,au cunoscut ca erau goi,au cust împreuna frunze de smochin și și-au făcut sorturi din ele . Dumneze a spus atunci ca omul a ajuns ca unul din Ei,cunoscand binele și raul.Prin neascultare omul a ajuns sa cunoască binele și raul.Prin înșelăciune ,diavolul l-a departat pe om de Dumnezeu și l-a făcut robul sau.Domnul Dumnezeu a zis,,iata ca omul a ajuns ca unul din Noi,cunoscand binele și raul...Sa-l impiedicam acum sa nu cumva să-și întindă mana sa ia și din pomul vieții,sa mănânce din el și sa trăiască în veci.Spiritul omului a murit chiar în ziua când a mâncat din pomul cunoasterii binelui și a raului,desi ramase în viața fizic. Omul a pierdut Duhul lui Dumnezeu,a pierdut accesul la pomul vieții și relația cu Dumnezeu.
Geneza
26. Şi a zis Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”
29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
Deci Dumnezeu a spus “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră”. De ce „a noastra”? Cati erau de fapt? De ce intercaleaza singularul cu pluralul? Apoi, dupa chipul sau l-a facut pe barbat si pe femeie (punctul 27). Si le-a spus “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi”. Deci “cresteti si va inmultiti”… Cum? Care era metoda “inmultirii” pe atunci, fiindca din Capitolul 3 reiese ca “metoda” actuala practicata de noi in mod natural nu este pe placul Domnului. Bun. Sa zicem ca pana aici am inteles. Dar la Capitolul 2, care in mod logic este dupa Capitolul 1, cronologic vorbind, am gasit:
Cap.2

15. Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească.
16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: “Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,
17. Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!
18. Şi a zis Domnul Dumnezeu: “Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”.
19. Şi Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului, le-a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; aşa ca toate fiinţele vii să se numească precum le va numi Adam.
20. Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui.
21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.
23. Şi a zis Adam: “Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
24. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.
25. Adam şi femeia lui erau amândoi goi şi nu se ruşinau.
Deci cand a fost facuta femeia? In Capitolul 1 sau 2? Sau cel care a scris a omis unele amanunte si revine in mai multe capitole asupra aceluiasi subiect? Bun. Sa zicem ca aceste doua capitole se pot contopi intr-unul singur. Insa de la capitolul 3 incolo lucrurile se complica. Adam si femeia nu aveau voie sa manance din pomul cunoasterii. Si ma intreb de ce. Daca nu aveau voie de ce l-a mai pus Dumnezeu acolo si nu l-a ascuns undeva? Ca sa lase loc liberului arbitru, sa-i puna la incercare? Putin probabil. Curios ca pana aici Atotstiutorul “nu stia” ca ei vor manca din acel rod. Sau de fapt chiar el le-a intins cursa pentru a avea un motiv de pedeapsa? Fiindca, in Capitolul 3 se spune:

5. Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul”.
6. De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el.
7. Atunci li s-au deschis ochii la amândoi şi au cunoscut că erau goi, şi au cusut frunze de smochin şi şi-au făcut acoperăminte.
8. Iar când au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, în răcoarea serii, s-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii raiului.

16. Iar femeii i-a zis: “Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni”.
17. Iar lui Adam i-a zis: “Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: “Să nu mănânci”, blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”.
20. Şi a pus Adam femeii sale numele Eva, adică viaţă, pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii.
21. Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat.
22. Şi a zis Domnul Dumnezeu: “Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele şi răul. Şi acum nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia roade din pomul vieţii, să mănânce şi să trăiască în veci!…”
23. De aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din grădina cea din Eden, ca să lucreze pământul, din care fusese luat.
Ce inteleg eu de aici: 5. “Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el”… Deci stie, dar il lasa acolo. Probabil ca momeala, fiindca la punctul 6 femeia a mancat din fructul cunoasterii si i-a dat si barbatului. Deci ea a impartit cu barbatul, nu a tinut doar pentru ea. Ceea ce l-a suparat rau pe Dumnezeu, dupa cum se exprima el la punctul 16. Iar pentru ca Adam a acceptat, a fost pedepsit prin munca. Bun. Dar din capitolul 4 lucrurile devin tot mai incurcate pentru o gandire logica:
1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: “Am dobândit om de la Dumnezeu”.
2. Apoi a mai născut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost păstor de oi, iar Cain lucrător de pământ.
3. Dar după un timp, Cain a adus jertfă lui Dumnezeu din roadele pământului.
4. Şi a adus şi Abel din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor. Şi a căutat Domnul spre Abel şi spre darurile lui,
5. Iar spre Cain şi spre darurile lui n-a căutat. Şi s-a întristat Cain tare şi faţa lui era posomorâtă.
6. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: “Pentru ce te-ai întristat şi pentru ce s-a posomorât fata ta?
7. Când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!”
8. După aceea Cain a zis către Abel, fratele său: “Să ieşim la câmp!” Iar când erau ei în câmpie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele său, şi l-a omorât.

16. Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden.
17. După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh.
18. Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh.
19. Lameh şi-a luat două femei: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Sela.
20. Ada a născut pe Iabal; acesta a fost tatăl celor ce trăiesc în corturi, la turme.
21. Fratele lui se numea Iubal; acesta este tatăl tuturor celor ce cântă din chitară şi din cimpoi.
22. Sela a născut şi ea pe Tubalcain, care a fost făurar de unelte de aramă şi de fier. Şi sora lui se chema Noema.

25. Adam a cunoscut iarăşi pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut un fiu şi i-a pus numele Set, pentru că şi-a zis: “Mi-a dat Dumnezeu alt fiu în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain.
26. Lui Set de asemenea i s-a născut un fiu şi i-a pus numele Enos. Atunci au început oamenii a chema numele Domnului Dumnezeu.
Pe scurt: Adam si Eva au avut doi baieti, pe Abel si pe Cain. Pentru ca Dumnezeu “nu a cautat” spre darurile sale, Cain l-a ucis pe Abel. Dar de ce nu a “cautat” Dumnezeu spre acele daruri? Fiindca in Capitolul 1 spune: 29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră”. De ce nu a acceptat darurile din roadele pamantului ci doar oile si grasimea lor? Ce nu a facut bine Cain? Sa fie primul caz de discriminare?
Deci dupa moartea lui Abel singurii oameni pe pamant au ramas Adam, Eva si Cain. Sau cel putin asta reiese pana aici. Curios este ca acesta, Cain, la punctul 17 “a cunoscut pe femeia sa”. Pe cine? Care femeie? Asta de unde a aparut, daca pe pamant erau doar 3 persoane? Si pentru ce a zidit Cain o cetate? Pentru el, femeia sa (care, culmea, nu are un nume) si Enoh? Nu e cam mult o cetate pentru 3 persoane? Fiindca nu scrie casa, ci cetate. Iar de la punctul 18 intru complet in ceata: „Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh”… Da’ de unde au aparut frate atatea femei? Treaca-mearga una, las de la mine inexplicabila aparitie a femeii lui Cain, dar restul…? Parca a plouat deodata cu femei! Iar la punctul 19, hop inca o inadvertenta cu ceea ce ne propovaduiesc preotii ca fiind un pacat: „Lameh şi-a luat două femei: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Sela”. Deci primul caz de bigamie.  Probabil cu derogare de la sef… Fiindca nu scrie pe nicaieri ca Dumnezeu ar fi avut ceva de obiectat in privinta asta. Dar in ziua de azi un barbat sa fie cu doua femei constituie o contraventie atat legala cat si morala! Face inchisoare pentru bigamie si este desconsiderat ca om, hulit de societate, exclus pana si din biserica! Sa spunem ca la vremea aceea nu exista notiunea de pacat? Bun. Dar cand s-a inventat pacatul atunci? Cand s-a legiferat ce este pacat si ce nu? S-a facut dezbatere publica sau s-a dat Ordonanta de Urgenta?
Cap. 5
1. Iată acum cartea neamului lui Adam. Când a făcut Dumnezeu pe Adam, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu.
2. Bărbat şi femeie a făcut şi i-a binecuvântat şi le-a pus numele: Om, în ziua în care i-a făcut.
3. Adam a trăit două sute treizeci de ani şi atunci i s-a născut un fiu după asemănarea sa şi, după chipul său şi i-a pus numele Set.
4. Zilele pe care le-a trăit Adam după naşterea lui Set au fost şapte sute de ani şi i s-au născut fii şi fiice.
5. Iar de toate, zilele vieţii lui Adam au fost nouă sute treizeci de ani şi apoi a murit.
6. Set a trăit două sute cinci ani şi i s-a născut Enos.
7. După naşterea lui Enos, Set a mai trăit şapte sute şapte ani, şi i s-au născut fii şi fiice.
8. Iar de toate, zilele lui Set au fost nouă sute doisprezece ani şi apoi a murit.
9. Enos a trăit o sută nouăzeci de ani şi atunci i s-a născut Cainan.
10. După naşterea lui Cainan, Enos a mai trăit şapte sute cincisprezece ani şi i s-au născut fii şi fiice.
11. Iar de toate, zilele lui Enos au fost nouă sute cinci ani şi apoi a murit.
Etc, etc, etc.
Deci Set s-a nascut pe cand Adam avea deja 230 de ani. Pe vremea aceea se traia mult (si bine…?). Curios este faptul ca in acest capitol despre neamul lui Adam nu se pomeneste nimic de Cain. Care, dupa cum se subintelege din capitolele precedente, s-a nascut cu mult inaintea lui Set. Ce s-a intamplat cu el si cu nevasta-sa cea fara nume, de ce nu sunt pomeniti in acest “arbore genealogic”?
Cap. 6
5. Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele,
6. I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.
7. Şi a zis Domnul: “Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut”.
Inca o contradictie intre ce scrie in Biblie si ce ni se spune acum: Dumnezeu cel fara de greseala si atoatestiutorul, a gresit totusi. „I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ”. Asa ca “Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut“. Pentru mine este un total nonsens: atotstiutorul nu a stiut ce va ajunge omul si regreta ca l-a facut. Iar asta se refera la vremurile acelea, stravechi. Ma intreb care ar fi parerea lui Dumnezeu in ziua de azi despre toate grozaviile si atrocitatile de pe mapamond… Despre multimiliardarii care si-au construit imperii financiare din sudoarea celor nevoiasi… Despre criminalii care pornesc razboaie ucigand de-a valma tineri, batrani si copii nevinovati pentru bani si petrol… Despre “democratia” instaurata cu forta de capii marilor puteri… Si de ce nu intervine sa starpeasca raul daca el ne vrea binele? De ce nu-i salveaza pe cei buni distrugandu-i pe cei rai? Abia acum as putea face referire la celebrul dicton „nestiute sunt caile…” Acesta este pentru mine adevaratul mister. Dumnezeu cel milostiv si iubitor de oameni ii lasa de fapt pe oameni sa se nimiceasca, lasa raul sa domine asupra binelui si nu face nimic pentru a indrepta lucrurile! Iar la biserica ni se tot spune ca vine “Judecata de apoi”, in care fiecare isi va primi pedeapsa. Unde e echitatea? Unii traiesc o viata de huzur iar altii mor de foame la propriu, in asteptarea acelei judecati. Mie, unul, nu-mi trebuie avere, nici lux, nici vile, iahturi, masini, avioane si atatea altele. M-as multumi cu strictul necesar, sa le pot oferi copiilor mei un trai decent, o masa calda in fiecare zi, educatie si sanatate. Sa nu mai fiu nevoit sa ma indatorez la banci pentru a-mi plati intretinerea si nici sa astept zile intregi salariul care intarzie “pentru ca e criza”… Criza nu am facut-o noi, cei nevoiasi. Cer prea mult? Nu cred. Poate ca asta este parerea celor carora nu le mai ajung averile, insa eu consider ca gandesc doar normal.
Scris de Marian, 15 aprilie 2012



Dupa cele intamplate,daca as mai fi ce am fost v-as lua tainul pe 50 de ani sa vad cine va mai crediteaza,Eram meserias de Botosani si la un sfarsit de an i-am luat tainul anului ce trebuia sa se incheie la un similar local,Stropha se numea patronul.Am plecat intr-o vacanta de 10 zile,la New York si m-am distrat alaturi de familia fetei mele,si neamurile din New Jersey la Cazinourile din Atlantic City,localurile de lux din Florida si New York (a fost posibil ca ginerele meu,proprietar al catorva restaurante in New Arc,isi facea schimburile de experienta cu omologii sai mai dezvoltati ca el),iar la revenirea la serviciu m-am trezit cu o reclamatie bomba de la acestia ce contestau toate sumele inscrise in procesul verbal semnat fara obiectiuni in anul precedent.Dar totul era legal,depunand contestatiile in termen si anuntand si Minsterul de Finante despre fapte.Toata conducerea era alarmata,mai ales seful meu directorul adjunct ce trebuia sa supravegheze strict cazul ,ca daca se confirma cele inscrise de agentul economic,el conducatorul era inlocuit cu altul,mai tinar priceput in informatica.Cu asta justificau orce schimbare in orice plan.Eu puteam sa ma declar invins ca nu aveam ce pierde.Eram asul in practica de atunci,I-mi ajungea un bilant anual cu o balanta de verificare la aceeasi data si in 1-2 zile loclizam sute de deficiente .Apoi solicitam prin sondaj cateva note contabile vinovate stabilite in cartea mare,ocazie cu care ramaneam cam cu 50-60% din deficiente ce le studiam in profunzime si stabileam ce e rau si ce e bine in activitatea anuala a agentului economic.Pentru simplificare solicitam prin interviuri,personalului finaciar contabil,date despre anumite fenomene si practici folosite si unde era dupa carte,mergeam la sondaje si dupa caz iar la eliminare.Cam intr-o saptamana mai ramane cam 10 - 15 deficiente,care le duceam la capat,comensuram materia impozabila si sumele sustrase la plata,voit sau fara intentie le adunam pe rand in caietul meu de specialist si le dadeam in vileg conducatorilr unitati,si al compartimentului financiar,contabilitate pentru a se pregati modul lor de abordare,sustinere si contestare prin personal propriu sau inchiriat.Nu sacaiam fara rost pe nimeni decat cu 1-2 zile inainte de finalizare.Fiecare avea program propriu si nu trebuiau deranjati Stateam la lucru,ca ei,pe banci,fie in rand cu ei fie intr-o camera alaturata. Acest Stropha,era abil,a reusit sa sperie conducerea cu niste influiente de nivel superior noua si spera sa castge.

2.
Directorul adjunct,de seama mea,sever marcat de eveniment ma intreaba daca avem sanse.Eu i-am spus ca 100%,cu conditia sa participe si el,sa supravegheze dialogurile si sa intervina cand doi din tabara contestatarului(ca aveau mult tupeu sa scrie ) au sa vorbesca tare sa nu se inteleaga nimic,mai ales de catre Dircorul general.,care lua decizia ,la sfarsitul dialogurilor si raporta in direct rezultatele la M.F. ce lua decizia finala.Si oricand putea sa comunice orice decizie,dupa interesul celor mai mari ca la mine nu mai ajungea decat un premiu lunar,sau nimic.Eu plecam la alte verificari si oricum eram de prisos pentru toti participantii la convorbirile de mai sus.Mi-am luat carnetelul specific acelei entităti controlate,s-au asezat cum a dort fiecare si s-a dat cuvantul agentului economic,ce avea tot felul de specialisti.Am solicitat sa prezinte contestatiile pe fiecare deficienta in parte si dupa ce se termina prima sa facem in direct si explicatiile noastre,prin mine. Tot asa pana ne lamurim de toate sumele in cauza Si a ajutat toate aranjamentele prezentate mai sus,constatandu-se ca acele contestatii nu pot reduce nimic din tainul stabilit in actul de control.De fiecare data erau fara efect asupra celor ce aveam eu inscris in carnetelul meu.Strpha,energic si vadit suparat de neimpliniri,spune tare cu toti fiind de fata. Mai Nondi(asa era dezmerdat contabilul sef al agentului economic) n-ai putut sa-i furi acel carnetel si sa-l ardem inaintea dezbaterilor ?? Acum castigam ce ne-m propus...prietenul tau s-a delectat in S.U.A. si nu-si mai amintea nimic de controlul facut la noi.Insemnarile facute acolo l-au ajutat sa-si revina,ba chiar solicitam ca pe viitor sa nu mai vina la noi ca ne caliceste cu tehnologia proprie.



Ai dreptate in tot ce ai scris.Eu am zis mai sus ca ce scrie Eminescu in 1877 este model rusesc in 2022,motivat de tancurile sovietice ce au adus comunismul la noi si urmasii psd,pnl,udemr,tot de la stalin au invatat cum sa aduca poporul la sapa de lemn,si tara la rapa.Se vede ca nu le ai cu politica,pentru ca nu vei intelege nimic din ce scriu eu,daca nu ma urmaresti periodic macar. Eu nu scriu sa conving incepatori ci manierati care le place politica.Pentru incepatori nu poti face concret nimic pâna la alegeri..E prea scurt drumul.Daca in 30 de ani nu au inteles mersul istoriei noastre nu am cum sa-i invaț eu intr-un an.Politica nu e o paine ci o practica dumnezeiasca ce trbuie inteleasa si respectata ca sa inmultesti painea noastra cea de toate zilele.E insași calea lui Iisus Hristos spre binele si fericirea tuturor si inlaturarea raului din fasa.Dar daca politicienii sant manjiti,perfizi si minciunosi nu poti gasi adevarul,calea si o viata mai buna pentru toti semenii de pe glob.Am continuat cu recomandarea Partidului Diaspora Unita,singurul ce are politicieni adevarati si nu primeste adeziuni ca sa atraga membrii ce au mai fost in alte partide,are de unde alege din cei peste 6 milioane de romani in diaspora,plus cei corecti ce au mai ramas in țara carora le place adevarul si dreptatea si doresc sa realizeze o țara ca afara,o Romanie curata pe baza programului lor publicat si pe internet. Nu poti spune in cateva fraze aproape tot adevarul intr-o problema foarte serioasa de viata si pe intelesul tuturor. Ma mirat mult timp cum a reusit Eminescu ,Paunescu,etc.sa scrie in putine versuri adevaruri colosale ce au miscat si misca omenirea pe intelesul tuturor si am gasit raspunsul.Numai prin munca si intelegerea adevarului semanat pe cuprinsul intregului pamant si nu numai.O zi fericita si sa auzim numai de bine.

Am simţit ca Rafila e un afacerist al OMS şi pompează cât mai poate,din bugetul sanătății să poată muri liniștiți pacienții in spitalele care au mult nu-i.Că nu e mult si se termina recepţia definitiva a softurilor achitate si vai minciunilor de prost gust.Doresc să văd pe internet facturile si produsele achiziționate si vă rezolv tarășenia dacă e reală,tot de la distanță.Dacă nu se poate reclam la Curtea de conturi să-i dea descărcare de gestiune.E un drept al cetățeanului iar CC se poare autosesiza la informația unui fot consilier pe bugetul statului.Sanătate multă tuturor si toate bune.

Cum să o scoți din UE.Acolo e locul ei,șezi ghinișor că nu e bine ce spui acolo.Sterge și fugi că vine gaia,Precis n-ai citit multe și postările mele de pe PDU Botosani,PDU diaspora unită și facebook. Am fost cu rasaritul ce va rămas in burtă atăta timp și am luat numai gunoaie și incultură.Vezi ca tema generală și actuală e computerizarea și digitalizarea pentru orice stat de bună credință și pentru popor nu staăi sa-ți arăt eu ție hazeaca,că te-ascund in cucuruz.Noi am luat de la americani tehnologii de digitalizare,care pîna și nea Nicu le-a păstrat pentru zilele noastre.Si trebuie puse in operă pentru eftinirea bunurilor și imbunătătirea vietii tuturor romănilor. nu aducerea la secera si ciocanul.Gata avem tractoare și multe agricole nu ne trebuie viață de ruși. Săntem pregătiți sa le-mpingem și lor d-ale americii .Acum stau in depozite in SUA, Asteptăm desteptarea și retragerea din cîmpuri de luptă și puși pe reconstrucție si prietenia intre țări și popoare de mîna a 2a cum au ramas. Vom fi preteni la cataramă și vom preda tehnologie din apus nu căruțe,biciclete,volga și ce au mai ramas,după bombela ce trebuie s-ă o achite căt mai curînd. Nu-i timpi de zabavă și avem multe cu UE,o sa luăm popoare ce doresc și de la ei. Si cutoții ne vom bucura de bunăstările si tehnologie din apus.Fugăriți sfatuitorii anti UE ca o s-o luați la mue.A trecut timpul hozhasciroturilor depășite de 50 de ani Acum uite la mobile,că apesi aici și rasună binefacerile tocmai la Washington .New York sau chiar in Jokohama la japoneji. Ia catrafusele su vezi-ți de treabă.Pa
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.